Κερέ: Οι ενέργειές μας επέτρεψαν στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ

MarketNews

Κερέ: Οι ενέργειές μας επέτρεψαν στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστάθηκε σε εκείνους που ήθελαν να την καταστήσουν υπεύθυνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επιτρέποντας με τις ενέργειές της να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, την τελευταία που έδωσε ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς, αν είναι υπερήφανος για όσα πέτυχε η ΕΚΤ, ο Κερέ απάντησε: «Υπάρχουν τρία πράγματα για τα οποία είμαι υπερήφανος. Πρώτον, την ομιλία του Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο του 2012, όταν είπε ότι η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εντολής της, θα έκανε ότι ήταν αναγκαίο για να διατηρήσει το ευρώ, και τη δημιουργία του (προγράμματος) Outright Monetary Transactions, το οποίο ήταν η συγκεκριμένη αποτύπωση αυτής της δέσμευσης και κατέστησε δυνατή τη διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης. Μετά ήταν το επεισόδιο με την Ελλάδα, το οποίο ήταν φυσικά πολύ αμφιλεγόμενο, όπως μπορεί να δει κανείς στην ταινία του Κώστα Γαβρά «ενήλικες στο δωμάτιο». Όταν, όμως, το ελληνικό δημόσιο ήταν κοντά στη χρεοκοπία, διασφαλίσαμε τη συνεχή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών - που είχαν χάσει την πρόσβαση στις αγορές και τους αποταμιευτές τους μετά τη φυγή κεφαλαίων - σεβόμενοι παράλληλα την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ότι η βοήθεια στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι με όρους.

Οι ενέργειές μας τελικά επέτρεψαν στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Υπήρχαν εκείνοι που ήθελαν να καταστήσουν την ΕΚΤ υπεύθυνη για μία έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά εμείς αντισταθήκαμε σε αυτό! Και το τρίτο πράγμα, για το οποίο είμαι υπερήφανος, είναι η ποσοτική χαλάρωση (QE) που ξεκινήσαμε το 2015, η οποία απέτρεψε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού».