Οι οίκοι αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch και Standard and Poor’s (S&P) προχώρησαν στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Αργεντινής χθες Παρασκευή, κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», μετά την αναβολή της πληρωμής εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Αργεντινή δεν τήρησε τις δανειακές υποχρεώσεις της», επιχειρηματολόγησε ο Φιτς ανακοινώνοντας την υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου της χώρας ως προς τα ομόλογα και τα άλλα αξιόγραφα που έχουν εκδοθεί στο νόμισμα της κατά δύο επίπεδα, σε «RD» (επιλεκτική χρεοκοπία) από «CC».

Ο S&P επίσης υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής για τα ομόλογα και τα άλλα αξιόγραφα εκπεφρασμένα σε πέσος σε «SD» (επιλεκτική χρεοκοπία) από «CCC».
Στη φρασεολογία των οίκων αξιολόγησης, «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η κατάσταση στην οποία ένα κράτος οφειλέτης δεν τιμά τις υποχρεώσεις του ως προς ένα μέρος του δανεισμού του, αλλά συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του για άλλα είδη χορηγήσεων. Πρόκειται για το προτελευταίο στάδιο στην κλίμακα πριν από τη χρεοκοπία («D»).
 

Facebook Comments