Μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί με εντολή του Ντόναλντ Τραμπ και την έκρυθμη κατάσταση που ακολούθησε, ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί τους Ιρανούς που ζητούν εκδίκηση.

Iran is talking very boldly about targeting certain USA assets as revenge for our ridding the world of their terrorist leader who had just killed an American, & badly wounded many others, not to mention all of the people he had killed over his lifetime, including recently….

….hundreds of Iranian protesters. He was already attacking our Embassy, and preparing for additional hits in other locations. Iran has been nothing but problems for many years. Let this serve as a WARNING that if Iran strikes any Americans, or American assets, we have…..

 

Όπως συνηθίζει, την απάντησή του έδωσε μέσω Twitter γράφοντας: «Ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει 52 ιρανικές εγκαταστάσεις».

Δηλαδή διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει στο Ιράν ισάριθμους στόχους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 , τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για τον θάνατο του υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς.

….hundreds of Iranian protesters. He was already attacking our Embassy, and preparing for additional hits in other locations. Iran has been nothing but problems for many years. Let this serve as a WARNING that if Iran strikes any Americans, or American assets, we have…..

….targeted 52 Iranian sites (representing the 52 American hostages taken by Iran many years ago), some at a very high level & important to Iran & the Iranian culture, and those targets, and Iran itself, WILL BE HIT VERY FAST AND VERY HARD. The USA wants no more threats!

 

 

 

 

 

Και συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ γράφοντας ότι «το Ιράν μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού.

Για τις «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» σημείωσε ότι ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και είναι «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό». Όπως είπε, «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά την δολοφονία Σουλεϊμανί

Η δολοφονία, από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν για πολλούς ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος των μηχανισμών εξουσίας στο Ιράν, αντιμετωπίζεται από την Τεχεράνη ως πράξη πολέμου.

Η εξολόθρευση του και η αντίδραση του Ιράν, που έκανε λόγο για εκδίκηση, εγείρει κίνδυνο ανάφλεξης όλης της περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Διατάσσοντας την επιδρομή που έγινε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο Ιράκ, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με στόχο τον διοικητή της Δύναμης Κουντς (η Ιερουσαλήμ στα περσικά), η οποία είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν, τις πολιτικές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που πρόσκεινται στην Ισλαμική Δημοκρατία στην περιφέρεια.

Όπως αναφέρει το kathimerini.gr, η ιρανική ηγεσία μπορεί να καιροφυλακτεί. Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό το βαρύ πλήγμα για το πρεστίζ της, όπως και η προσωπική δέσμευση του αγιατολάχ Χαμενεΐ στον Σουλεϊμανί, τον εγκέφαλο πίσω από την εκστρατεία για τη δημιουργία ενός άξονα σιιτικής ισχύος, ιδίως παραστρατιωτικής, που διασχίζει τον Λεβάντε και φθάνει ως τον Κόλπο, συνεπάγονται ότι τα ιρανικά αντίποινα θα είναι φονικά.

Facebook Comments