Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Όχι μόνο λόγω των πρόσφατων διεθνών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής αλλά και γιατί είναι μία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι από κοινού με την Κύπρο αποτελούμε τις μόνες σταθερές Δημοκρατίες και συμμαχίες που διαθέτουν οι ΗΠΑ και θα μπορούσαν να απευθυνθούν οποιαδήποτε στιγμή καθώς και να αναδείξουμε τα κοινά συμφέροντα μας, δηλαδή την επικράτηση της ειρήνης και τη δημιουργία κλίματος και συνθηκών ασφαλείας σε μία περίοδο και περιοχή συνεχιζόμενων κρίσεων και προκλήσεων.

Καλώς ή κακώς η γειτονιά μας είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη γειτονιά. Ιστορικά έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε μία σημαντική θέση στο διεθνές στερέωμα παρόλα τα προβλήματα που διαχρονικά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται εντός της χώρας μας έχουν γενικότερο αντίκτυπο στην εικόνα που προβάλουμε στο εξωτερικό και άμεσο αντίκτυπο στην προβολή ισχύος μας.

Η χώρα μας οφείλει να επενδύσει στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, τον σταθερότερο σύμμαχό μας διαχρονικά. Πράγματι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι καλύτερες από ποτέ με το momentum συνομιλιών και συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να παραμένει σε υψηλά επίπεδα συμβάλλοντας έτσι θετικά και καθοριστικά στην εδραίωση της στρατηγικής συμμαχίας μας. Οφείλουμε να αναδείξουμε την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου μας στην ευρύτερη περιοχή αποτελώντας έτσι χώρα προτεραιότητας για τους συμμάχους.

Σε προηγούμενη αρθογραφία μου είχα υποστηρίξει ότι το άνοιγμα νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα κρίνεται ως μία επιθυμητή ενέργεια εάν συνοδεύεται από ισοβαρή και ουσιαστικά ανταλλάγματα για τη χώρα μας (π.χ. διαβεβαιώσεις στον τομέα της ασφάλειας, ξεκάθαρη διεθνής στήριξη, ανάπτυξη εξοπλιστικών προγραμμάτων κ.α.), θέση την οποία συνεχίζω να υποστηρίζω θεωρώντας ότι μόνο ο ειλικρινής διάλογος και συνεννόηση μπορεί να εξελίξει μία συμμαχία η οποία βασίζεται ήδη σε γερά θεμέλια. Η αναβάθμιση των F16 προχωράει, ενώ έχουμε αναπτύξει και ενδιαφέρον για αμερικανικά F35 μελλοντικά ανάλογα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Οι σύμμαχοι γνωρίζουν τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αναγνωρίζουν το ρόλο που έχει επιλέξει η χώρα μας να διαδραματίσει, δηλαδή έναν αξιόπιστο και σταθερό εταίρο σε μία πολύ δύσκολη περιοχή, ειδικά τη σήμερον ημέρα με τον γενικότερο αναβρασμό στη Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, επομένως δε θα πρέπει να αναλωθεί η Ελληνική αποστολή στην απλή αφήγηση της υφιστάμενης κατάστασης διότι θα λάβουμε τη γνωστή απάντηση «βρείτε τα μεταξύ σας».

Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά αν λάβουμε υπόψη μας το χαρακτηρισμό του Μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως μια προκλητική ενέργεια με ρόλο αποσταθεροποιητικό, κάτι που οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν. Ενδεχομένως στη συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ να δούμε μία πιο ξεκάθαρη αμερικανική θέση υπέρ των Εθνικών μας συμφερόντων, δηλαδή υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και δικαίου.

Επιπλέον, σε ζητήματα επενδύσεων και οικονομίας τα σχόλια που λαμβάνουμε από αξιωματούχους των ΗΠΑ είναι θετικά. Έχουν παρατηρήσει την αλλαγή κλίματος και την σαφέστερα ικανοποιητική εικόνα που προσδίδει η χώρα μας στο εξωτερικό στους προαναφερθέντες τομείς καθώς και σε μία σειρά άλλων ζητημάτων που άπτονται των τομέων της εκπαίδευσης, της τεχνολογικής ανάπτυξης και προόδου αλλά και του σημαντικού τομέα της ενέργειας. Με τον αγωγό East Med εξυπηρετούμε τον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό στην περιοχή δίνοντας διέξοδο στο φυσικό αέριο της Λεκάνης της Λεβαντίνης προς την Ευρώπη και πρόσβαση στις αμερικανικές εταιρίες εξαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια μέσω της Αλεξανδρούπολης. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ παρατηρούν και εξετάζουν τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας που στόχο έχουν να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα καθώς και να αναδείξουν τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και εγγυητή της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε μία περίοδο εκτεταμένων προκλήσεων με τις αμερικανοιρανικές σχέσεις να βρίσκονται σε επίπεδο σύγκρουσης και το κλίμα στην περιοχή, μετά τη δολοφονία του Διοικητή της Δύναμης των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (Islamic Revolutionary Guard Corps-IRGC) Στρατηγού Κασέμ Σολειμανί, να παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο.

Σαφώς στον κόσμο της realpolitik οι συμμαχίες χαρακτηρίζονται από μία σχέση δούναι και λαβείν ή αν θέλετε κοινού συμφέροντος μεταξύ των συμβαλλόμενων κρατών. Ποιο είναι αυτό; Η σταθερότητα στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, και ευρύτερα. Γνωρίζουμε τι αποζητούν οι ΗΠΑ από τη χώρα μας. Οφείλουμε να παρουσιαστούμε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ κυρίαρχοι με μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό διεκδικώντας και όχι «ζητιανεύοντας». Είναι καλοί στις «Business»; Με «Business» πρέπει να παίξουμε. Καλή επιτυχία κύριε Πρωθυπουργέ!

Facebook Comments