Εάν δεν υπάρξει μεγάλη στρατιωτική κλιμάκωση, οι επιπτώσεις στις οικονομίες και την κερδοφορία των εταιρειών σε παγκόσμια κλίμακα θα είναι μικρές, όπως εκτιμά η UBS. Έτσι, διατηρεί την bullish στάση της για τις διεθνείς μετοχές.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική διακοπή προσφοράς, δεν θεωρεί ότι οι τιμές του μπορούν να διατηρηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα. Τα αποθέματα πετρελαίου παραμένουν επαρκή (η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας είναι περίπου 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα).

Επίσης, η UBS εξακολουθεί να αναμένει υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου το 2020 (0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα), ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο, λόγω της αύξησης της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ (από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία) που υπερβαίνει τη μέτρια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι τιμές του Brent θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν επίπεδα άνω των 70 δολ. το βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό αποδείχθηκε και τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments