Η απόφαση του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να κατεβάσει από το μετρό τις αφίσες κατά των αμβλώσεων τον έφερε σε σύγκρουση με ένα συντηρητικό κομμάτι του κόμματός του.

Το οξύμωρο, μάλιστα, είναι ότι οι περισσότεροι από τους επικριτές του, ενώ έχουν ως πραγματικό στόχο να στηρίξουν την καμπάνια «Αφήστε με να ζήσω» (άρα καθαρά τοποθετούνται κατά των αμβλώσεων) υποδύονται τους φιλελεύθερους που δήθεν ενοχλούνται από τη λογοκρισία που υπέστη το «Κίνημα υπέρ της Ζωής».

Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι όπως σωστά επισημαίνει με άρθρο του στην Καθημερινή ο Παντελής Μπουκάλας, το «Κίνημα υπέρ της ζωής» είναι στην πραγματικότητα κίνημα υπέρ της ζωής του εμβρύου. Και το λέμε αυτό για δυο λόγους: Πρώτον, γιατί είναι γνωστό ότι πολλές εκτρώσεις γίνονται ακριβώς και μόνο για να καταστεί δυνατή η συνέχιση της ζωής της γυναίκας που υποβάλλεται σε έκτρωση (πχ μετά από βιασμό, ή μετά από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που προκύπτει σε πολύ νεαρή ηλικία). Περιπτώσεις, δηλαδή, στις οποίες η απόφαση της θανάτωσης του εμβρύου φαντάζει ως η λιγότερο τραυματική επιλογή για τη συνέχιση της ζωής της γυναίκας. Δεύτερον, γιατί η πρόωρη διακοπή της εγκυμοσύνης συνιστάται ορισμένες φορές από τους ίδιους τους γιατρούς, όταν για παράδειγμα υπάρχει διάγνωση ανίατης ασθένειας. Το κίνημα, λοιπόν, υπέρ της ζωής των εμβρύων δεν ταυτίζεται εξ ορισμού με το «Κίνημα υπέρ της ζωής» και καλό είναι να το θυμόμαστε για να μην πέφτουμε θύματα της προπαγάνδας μιας αφίσας.

Έπρεπε όμως να κατέβει η αφίσα γι’ αυτό το λόγο; Και γιατί ένας υπουργός νιώθει την υποχρέωση να την ξηλώσει, αν και γνωρίζει ότι θα πληρώσει ένα σχετικό πολιτικό κόστος στο δικό του κομματικό χώρο; Μόνο και μόνο γιατί ο ίδιος είναι ένας προοδευτικός άνθρωπος ή γιατί θέλει να αποδείξει ότι είναι υπουργός μιας πραγματικά ευρωπαϊκής χώρας; Όχι μόνο γι’ αυτό…

Όποιος είδε την αφίσα θα καταλάβει αμέσως ότι το περιεχόμενό της συνιστά μια μορφή ηθικού και συναισθηματικού εκβιασμού κυρίως στα νέα κορίτσια. Και μόνο αυτό αρκεί για να δικαιώσει την απόφαση του Καραμανλή.

Τι γράφει η αφίσα; «Ήξερες ότι από την 18η ημέρα κτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή».

Με άλλα λόγια το μήνυμα προς τα νέα κορίτσια, (το οποίο προφανώς θα αναρτήθηκε στους τοίχους μετρό και με μειωμένο τιμολόγιο, ως «κοινωνικό μήνυμα») ήταν ότι αν επιλέξουν την άμβλωση διαπράττουν έγκλημα και ουσιαστικά γίνονται δολοφόνοι.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκτρώσεις στην Ελλάδα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (Νόμος 1609/1986, σε ισχύ από τις 3 Ιουλίου 1986) και όχι «έγκλημα».

Στο προεκλογικό του φυλλάδιο ο Κώστας Καραμανλής  junior έγραφε «στα δύσκολα Καραμανλής». Με την απόφαση που πήρε στο μετρό έδωσε νόημα στο προεκλογικό του μήνυμα και αφαίρεσε έμπρακτα το «junior» που συνήθως γράφεται δίπλα από το βαρύ επώνυμο που φέρει. Καλή αρχή!

Διαβάστε περισσότερα στο Dailypost.gr

Facebook Comments