Το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών θα ακολουθήσει πτωτική πορεία σε  όλη τη διάρκεια του έτους φτάνοντας τις 100 μονάδες βάσης στο δ τρίμηνο από 160 μ.β σήμερα, ενώ στις αρχές του 2021 θα βρεθεί στις 95 μ.β (έχοντας μάλιστα προτείνει τα ελληνικά ομόλογα στα κορυφαία trades για το 2020), το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου έχει μειωθεί πλέον σημαντικά, ενώ οι δαπάνες τόκων αναμένεται να μειωθούν κατά 1% του ΑΕΠ από το 2018 ( οπού ήταν στο 3,3% του ΑΕΠ) έως το 2024. Αυτό εκτιμά η Citigroup σε νέο της report.

Συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε πραγματικούς όρους, κινείται κοντά στο 2%.  Η τράπεζα πάντως επισημαίνει για μία ακόμη φορά πως η δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει αδύναμη. Η αλλαγή κυβέρνησης πριν από εξήμισι περίπου μήνες έχει ωστόσο πυροδοτήσει τεράστια βελτίωση στην οικονομική εμπιστοσύνη η οποία σε συνδυασμό με την καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική επίδοση, έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Αυτό, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς η εγχώρια ρευστότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα λόγω του ακόμα υψηλού αποθέματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Κατά την Citi, η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2% με 2,25% στα δύο επόμενα χρόνια, μία εκτίμηση την οποία έχει αναβαθμίσει η αμερικάνικη τράπεζα από το 1,5% περίπου που προέβλεπε πριν για το συγκεκριμένο διάστημα. Τα πρόσφατα σχέδια της κυβέρνησης για την στήριξη των συστημικών τραπεζών στη μείωση των NPLs θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας. Αυτό, όπως επαναλαμβάνει, μαζί με τις υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να ωθήσουν τους οίκους αξιολόγησης σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments