Με υψηλούς τόνους και σε κλίμα έντασης το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για το EastMed Gas Forum επισημαίνοντας ότι ιδρύθηκε από κάποιες χώρες που ονειρεύονται να αφήσουν την Τουρκία εκτός ενεργειακής εξίσωσης της ανατολικής Μεσογείου.

Στην ανακοίνωση διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» της στην περιοχή.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι στις 16 Ιανουαρίου συναντήθηκαν στο Κάιρο οι χώρες μέλη του EastMed Gas Forum υπογράφοντας ένα καταστατικό με στόχο να μετατρέψουν το φόρουμ σε μια διεθνή οργάνωση. «Αυτό το φόρουμ το οποίο ίδρυσαν κάποιες χώρες που ονειρεύονται να αφήσουν την Τουρκία εκτός ενεργειακής εξίσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ένα μόρφωμα το οποίο απέχει από την πραγματικότητα», γράφει και συμπληρώνει πως αν στόχος αυτού του φόρουμ ήταν πραγματικά η συνεργασία, αδιαμφισβήτητα θα καλούσαν και την Τουρκία και τους Τ/κ σε αυτό.

«Αυτού του είδους τα μορφώματα που ιδρύονται ενάντια στην Τουρκία και τους Τ/κ δεν συμβάλουν στην ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή. Καμιά πρωτοβουλία στην οποία δεν θα συμμετέχει η Τουρκία και οι Τ/κ δεν μπορεί να πετύχει. Επομένως αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μια νέα απόδειξη ότι οι χώρες οι οποίες ακόμη δεν απάντησαν στις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία, τρέχουν πίσω από μάταια όνειρα. Επιπλέον αποκαλύπτουν ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία είναι ορθή», σημειώνει.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τόσο τα δικά μας νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όσο και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», καταλήγει.

Facebook Comments