Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ώρες σχετικά με την επιλογή της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως νέου ενοίκου της Ηρώδου Αττικού. Όλοι επισημαίνουν το θετικό αποτύπωμα αυτής της επιλογής, αλλά και τα ευρύτερα μηνύματα που εκπέμπει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει λίγα και πράττει περισσότερα. Αναγνωρίζει εύκολα το λάθος και κάνει τις απαραίτητες κινήσεις διόρθωσης του. Γνωρίζει ότι προηγούμενες εκτιμήσεις οι οποίες διαψεύδονται από την πραγματικότητα, συνεπάγονται αλλαγή προσανατολισμού. Αναγνωρίζει το θετικό αποτύπωμα ανθρώπων χωρίς να προτάσσει την κομματική τους προέλευση. Επιλέγει να συνεργαστεί με αυτούς που έχουν τις προϋποθέσεις, τα προσόντα και τις γνώσεις για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Ξέρει ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις και η αλλαγή των δεδομένων επιβάλλει την αναδίπλωση και προσαρμογή σε αυτά. Αυτή τη στιγμή, ο πρωθυπουργός είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Σύρει τους πολιτικούς του αντιπάλους, σε όποιο σημείο του ορίζοντα επιθυμεί. Δεν το πράττει όμως μέσα από μια κουτοπόνηρη παλαιοκομματική αντίληψη ή στόχευση, αλλά μέσα από μια άσκηση προσαρμογής στη λογική, στον ρεαλισμό, στο νέο και στο μεταρρυθμιστικό. Όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι υπέρ του και παίζει χωρίς συναγωνισμό.

Ωστόσο, η κοινωνία στέλνει στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη μήνυμα σε σχέση με το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Είναι ένα θέμα που πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως και να πράξει τα δέοντα με όρους εθνικού συμφέροντος. Όταν βάζεις σωστά τα κομμάτια του ντόμινο, αλλά σου ξεφύγει έστω και ένα, τότε πέφτουν και τα υπόλοιπα. Το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την προσαρμογή σοκ που έγινε προ ετών λόγω των μνημονίων. Η κατάρρευση του προηγούμενου οικονομικού μοντέλου του κρατισμού ήταν ο επιταχυντής των εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δεν αποκλείεται όμως να συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού. Όπως και να ΄χει, θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά τη θλιβερή εμπειρία από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η σχετική πλειοψηφία του ελληνικού λαού κατάλαβε πολλά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο λαός μας δεν θα ξαναπαίξει τις τύχες της χώρας στα ζάρια και δεν θα ξαναφέρει στην εξουσία παλαβούς, τυχοδιώκτες, αγράμματους και αστοιχείωτους, οι οποίοι κρύβονται πίσω από τον μανδύα του “προοδευτικού”, του “αγωνιστή” ή του “δημοκράτη”.

Από την άλλη πλευρά, η σημερινή κυβέρνηση και το κομματικό δυναμικό της πρέπει να αντιληφθούν ότι η χώρα θα βγει ταχύτερα από τη στενωπό εφόσον προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαρθρωτικές αλλαγές και αλλάξουν αναποτελεσματικές και αντιπαραγωγικές νοοτροπίες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τη μεγάλη τύχη να διαθέτει άνετη πλειοψηφία και ισχυρό ρεύμα στην κοινωνία, ενώ οι αποφάσεις του κρίνονται θετικά και μάλλον θετικά. Επιπλέον, το πιο σημαντικό είναι ότι διαθέτει ισχυρότατα ερείσματα στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Η κεντρική κυβέρνηση και η αποκεντρωμένη διοίκηση για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια σχεδόν ταυτίζονται και αυτό αποτελεί εξαιρετικά καλό οιωνό, έστω και αν η τρικλοποδιά Τσίπρα με τον αναλογικό εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, κόβει σε σημαντικό βαθμό τον αέρα της δημιουργίας.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει κορυφαίες θεσμικές παρεμβάσεις (εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, εκλογικός νόμος, ψήφος αποδήμων) και καθημερνά δίνει τη μάχη για τη βελτίωση των δημοσιονομικών και την προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, για να καταστεί πλήρως φιλική χώρα η Ελλάδα, ο σημερινός πρωθυπουργός πρέπει να τολμήσει και να σπάσει πολλά… αυγά. Καλείται να τα βάλει με το καρκίνωμα του κρατισμού που έχει ισχυρά ερείσματα και μέσα στο δικό του κόμμα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το φιλελεύθερο πνεύμα Μητσοτάκη αποτελεί μειοψηφική τάση στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό είναι ένα μείον. Πάντως, η συγκυρία είναι  άκρως ευνοϊκή για τον σημερινό πρωθυπουργό. Μπορεί και πρέπει να προχωρήσει σε συγκρούσεις για να αλλάξει κακώς κείμενα, στερεότυπα και νοσηρές νοοτροπίες. Επιβάλλεται να ανακατέψει την τράπουλα και “να ρίξει γροθιά στο μαχαίρι”. Καλείται να συγκρουστεί με τον κρατισμό και με τα παρασιτικά συμφέροντα των συντεχνιών του ιδιωτικού τομέα. Οφείλει να κόψει τα βαρίδια κάθε είδους, σε κάθε χώρο και με κάθε τρόπο… 

Η σημερινή κυβέρνηση έχει τις προϋποθέσεις για να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του κρατισμού, τον λαϊκισμό, την αμάθεια, την άγνοια και την ψευτομαγκιά. Οφείλει να βάλει στη θέση τους όλους αυτούς που με τις συμπεριφορές τους αποτέλεσαν μέρος του προβλήματος της ελληνικής χρεοκοπίας. Οφείλει να αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό, να τραβήξει αφτιά, να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, να επιβάλλει ρηξικέλευθες πολιτικές, να αποβάλλει καρκινώματα, να ξεριζώσει στείρες και αδιέξοδες αριστερές αντιλήψεις, να απαιτήσει αλλαγές νοοτροπιών.

Το 2021 συμπληρώνουμε δύο αιώνες από την Εθνική Παλιγγενεσία. Η Ελλάδα της ευνομίας, της παραγωγής, της ανάπτυξης, της μόρφωσης και του πολιτισμού πρέπει να είναι ο διαρκής στόχος και πόθος όλων. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε την ιστορική συγκυρία, στο χέρι της κυβέρνησης εναπόκειται να γυρίσουμε σελίδα. Πάνω απ΄ όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως Έλληνες, ότι δεν έχουμε δικαίωμα να προκαλούμε την τύχη μας, κυνηγώντας την αυτοκαταστροφή μας. Μόνοι βγάζουμε τα μάτια μας. Καιρός να τα ανοίξουμε, να… ξεστραβωθούμε, να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα μας. Οφείλουμε να κρατήσουμε τα θετικά ως Έλληνες και να υιοθετήσουμε τα θετικά άλλων λαών που προόδευσαν. Μέχρι σήμερα κάναμε τα ακριβώς αντίθετα. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε γιατί την επόμενη φορά που θα μας τύχει η…στραβή, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί! 

Facebook Comments