Η Τουρκία ξεκινάει σήμερα γεώτρηση με το γεωτρύπανο Γιαβούζ, νότια της Κύπρου, και συγκεκριμένα περίπου 100 ναυτικά μίλια από τη Λεμεσό.

Η κρατική τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ , που επέλεξε να κάνει γεώτρηση στο σημείο, βρίσκεται εντός του τεμαχίου 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία της γαλλικής Total και της ιταλικής ΕΝΙ.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες έχουν προγραμματίσει να κάνουν γεώτρηση στο τεμάχιο 8, εντός του 2020 ή αρχές του 2021.

Η Τουρκία για πρώτη φορά προχωράει σε γεώτρηση  νότια της Κύπρου και μάλιστα σε περιοχή, την οποία δεν έχει εντάξει στις διεκδικήσεις της ως προέκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος του τεμαχίου 8, η Τουρκία το θεωρεί ως μέρος της ανύπαρκτης ΑΟΖ του ψευδοκράτους, από το οποίο δήθεν έχει πάρει άδεια για να κάνει γεωτρήσεις.

Εκτιμάται ότι το τεμάχιο 8 είναι ένα από τα τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Το Γιαβούζ συνοδεύεται από υποστηρικτικά πλοία ενώ στη περιοχή πλέουν και πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Η Λευκωσία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει στη νέα πρόκληση, η οποία είναι η πλέον σοβαρή, από τότε που Άγκυρα άρχισε παράνομες γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ. Αντίδραση δεν υπήρξε ούτε από τις εταιρείες Total και ΕΝΙ.

Facebook Comments