Εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα με την Άγκυρα να στέλνει το γεωτρύπανο Γιαβούζ για πρώτη φορά σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, που βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», η οποία επικαλείται ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το Γιαβούζ μεταφέρθηκε σε θαλάσσια περιοχή στο νότιο τμήμα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσοϊ, τόνισε: «Το πλοίο μας τρυπάνι Yavuz έφτασε στην περιοχή άδειας G, στο νότιο τμήμα του νησιού, για να πραγματοποιήσει την τρίτη δραστηριότητά του γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή».

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις. «Η ΕΕ σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης».

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση της Άγκυρας.

«Συνεχίζοντας να περιφρονεί προκλητικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της, η Τουρκία επιχειρεί ξανά να διεξαγάγει παράνομη γεώτρηση εντός, αυτή τη φορά, της νότιας ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, στο ερευνητικό τεμάχιο 8, το οποίο έχει δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Facebook Comments