Η αντικατάσταση του «νόμου Κατσέλη», που ναι μεν κάλυψε στην Ελλάδα το κενό που υπήρχε στο Πτωχευτικό Δίκαιο των νοικοκυριών, αλλά εξελίχθηκε σε καταφύγιο για όλους όσοι είχαν «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, από νέο πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία μόνο σε όσους πραγματικά βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, είναι το βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τους θεσμούς) που έρχονται στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του vima.gr, ο νόμος που εκπνέει στα τέλη Απριλίου (μετά την τελευταία τετράμηνη παράταση) θα αντικατασταθεί από νομοσχέδιο που ήδη προετοιμάζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι ο «νόμος Σταϊκούρα» να αποτελέσει τον «πτωχευτικό κώδικα των ιδιωτών» και να διατηρηθεί η προστασία αποκλειστικά και μόνο της πρώτης κατοικίας με αυστηρότατα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα θεσπιστούν. Για όλους όσοι χρωστούν στις τράπεζες θα δοθεί ακόμη μία ευκαιρία μέσα από την ενιαία πλατφόρμα για τα χρέη ιδιωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, χωρίς όμως κανείς να εγγυάται ότι αν δεν ρυθμίσουν την οφειλή και αρχίσουν να πληρώσουν ότι θα εξακολουθήσει να προστατεύεται η περιουσία τους.

Οι πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους να πιέζουν για πιο δραστικές λύσεις, σε σημείο μάλιστα που ζητούν να διαφημίζονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων έτσι ώστε να συμμετέχουν σε αυτούς και ιδιώτες και να μην καταλήξουν τα ακίνητα που εκπλειστηριάζονται μόνο στις τράπεζες.

Facebook Comments