Απειλείται η εκεχειρία που αποφασίστηκε στο Βερολίνο - Πολιτοφύλακες του Σάρατζ άνοιξαν πυρ

MarketNews

Απειλείται η εκεχειρία που αποφασίστηκε στο Βερολίνο - Πολιτοφύλακες του Σάρατζ άνοιξαν πυρ, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Τι κι αν μόλις πριν λίγες ώρες αποφασίστηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη; Ήδη, σύμφωνα με καταγγελίες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ξεκίνησαν -ή μάλλον δε σταμάτησαν ποτέ- οι εχθροπραξίες με ευθύνη του Σάρατζ.


Χθες με κατ’ αρχήν συμφωνία των χωρών που πήραν μέρος (αλλά και του ΟΗΕ) για εκεχειρία στη Λιβύη μετά από εννιά χρόνια εχθροπραξιών έληξε η Διάσκεψη του Βερολίνου. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, και εμπάργκο όπλων με τη διαφορά ότι υπάρχουν ήδη δύο σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ οι οποίες όμως παραβιάζονται συστηματικά. «Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτών επιχειρήσεων», ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής (της Λιβύης) τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά.


Οι φόβοι που υπήρχαν ότι δεν θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα φαίνεται να επιβεβαιώνονται λίγες ώρες μετά καθώς, σύμφωνα με τον Εθνικό Λυβικό Στρατό, πριν από λίγη ώρα στρατιωτικές δυνάμεις που στηρίζουν την πλευρά Σάρατζ άνοιξαν πυρ παραβιάζοντας έτσι τη συμφωνία για εκεχειρία. Σημειωτέον ότι η συμφωνία έγινε ερήμην Χαφτάρ και Σάρατζ, οι οποίοι έφτασαν στο Βερολίνο αλλά δε συναποφάσισαν.

Όπως υποστηρίζουν οι λιβυκές στρατιωτικές δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, Σύροι πολιτοφύλακες και πολιτοφύλακες της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ άνοιξαν πυρ «σε ευθεία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» που αποφασίστηκε στο Βερολίνο. «Απαντάμε με πλήρη ισχύ», επισημαίνει ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ.

Σύμφωνα με τον LNA, τουλάχιστον 9.000 εθελοντές που βρίσκονται στο πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ ετοιμάζονται να αναπτυχθούν περιμετρικά της Τρίπολης.