Η Τουρκία μπλόκαρε αίτημα της Κύπρου να συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, στη Γενεύη, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κύπρος, αναφέρεται, ήταν μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού χωρών που ζήτησαν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στην πρώτη συνεδρίαση του έτους του 65μελούς φόρουμ, που εδρεύει στη Γενεύη.

Με μια εξαίρεση, όλα τα αιτήματα έλαβαν την απαραίτητη συναίνεση των μελών, αναφέρεται. Όταν όμως εγέρθηκε το αίτημα της Λευκωσίας, εκπρόσωπος της Τουρκίας ζήτησε και έλαβε τον λόγο. Όπως είπε, στο παρελθόν η Άγκυρα απέφυγε να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Κύπρου, εκφράζοντας απλά τη δυσαρέσκειά της μέσω επιστολής κατά την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίασης. Όμως αυτό έχει αλλάξει, είπε, προσθέτοντας πως «η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο αίτημα φέτος».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κίνηση αυτή της Τουρκίας. «Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να εμποδίσει την Κύπρο από το να συμμετάσχει στις εργασίες της διάσκεψης» είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Διάσκεψη, Ρόμπερτ Γουντ, προτρέποντας την Τουρκία να επανεξετάσει τη στάση της.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντίρρηση της Τουρκίας σημειώνεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης, τη στιγμή που η Άγκυρα επεκτείνει τις διεκδικήσεις της σε μια μεγάλη περιοχή, πλούσια σε υδρογονάνθρακες, που η Κύπρος λέει ότι περιλαμβάνει τα χωρικά της ύδατα.

Facebook Comments