Με τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκλέχτηκε με ευρύτατη πλειοψηφία ως η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ελαβε συνολικά 261 θετικές ψήφους σε 294 παρόντες βουλευτές, ενώ 33 δήλωσαν «παρών».

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει  το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Νωρίτερα:

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί σήμερα ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 265 ψήφους.

Στις 10:30 θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μόνη υποψήφια, η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναμένεται να λάβει -για πρώτη φορά- τις ψήφους βουλευτών τριών κομμάτων, ήτοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Θα καταψηφίσουν, δηλώνοντας «παρών» οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Η κυρία Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία κατά την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι, σύμφωνα με το πρόσφατα αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος. Ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διαδέχεται τον Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η επιλογή της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κυρίως όμως η επιχειρηματολογία με την οποία την ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνουν το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή», όπως έχει επισημάνει ο Γιώργος Κουβαράς.

«Ο Μητσοτάκης αξιοποιεί την ιστορική συγκυρία και επιχειρεί να συνδυάσει την έξοδο από την κρίση με μια φυγή προς τα εμπρός σε όλα τα επίπεδα. Με την επιλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας βάζει τη σφραγίδα του στη νέα εποχή που έχει ξεκινήσει για τη χώρα. Θα είναι ευχής έργο να τον ακολουθήσουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί», σχολιάζει ο κ. Κουβαράς. 

Σχετικά με το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνει ο κ. Κουβαράς: «Η τοποθέτηση μιας γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα είναι μήνυμα προόδου, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια γυναίκα με τεράστια επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση, που έχει συνδέσει τη διαδρομή της στο δικαστικό σώμα και με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πιο σημαντικό όμως σε αυτή τη φάση είναι ο συμβολισμός της εμπιστοσύνης σε μια κορυφαία δικαστική λειτουργό, την ώρα που στην προανακριτική της Βουλής έχει ανοίξει το καπάκι και αναδύεται η δυσοσμία ενός παραδικαστικού κυκλώματος»

Facebook Comments