Τρεις προτάσεις οι οποίες αφορούν την αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs), τη δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων στην επόμενη χρονιά και αλλά τη δυνατότητα μεταναστευτικά κονδύλια ύψους 2000 εκατομμυρίων ευρώ να μην περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του πλεονάσματος.

Παράλληλα, ετέθησαν σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου τα αιτήματα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ, αλλά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Η απόφαση για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ληφθεί όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Άλλο το πότε θα εφαρμοστεί»  δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Επιπλέον, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, προωθεί τις θέσεις της για τους στόχους οι οποίοι θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το επόμενο διάστημα και για τους οποίους ενημερώθηκαν σήμερα οι θεσμοί. Πρόκειται για τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και μετά, αλλά και για τη μείωση-κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων.

Σήμερα, συζητήθηκε το δημοσιονομικό πεδίο καθώς και ζητήματα της ΑΑΔΕ και η πορεία εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αύριο, στο τραπέζι τίθεται, μεταξύ άλλων, το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των κόκκινων δανείων, ενώ για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί ένας γύρος συνολικής αποτίμησης και οι θεσμοί αποχωρούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019, ενώ τίθενται επί τάπητος τα στοιχεία που δείχνουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Δεν τέθηκε από τους θεσμούς κάποια ένσταση αναφορικά με το νέο ασφαλιστικό. Όσον αφορά τον νέο κύκλο παροχών του 2020 που προωθεί η κυβέρνηση, θεωρείται ότι ασφαλής εικόνα θα υπάρχει περί τον Απρίλιο.

Facebook Comments