Στην αρχή του 2020, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές σύνθετες και πολύ δύσκολες προκλήσεις. Η αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019, έχει εκ των πραγμάτων φέρει σε δύσκολη θέση την χώρα μας και την προσπάθεια που καταβάλλει κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανασυγκρότησει και να αναγέννησει την Ελλάδα.

Εκ των πραγμάτων, το νέο σύστημα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξαιτίας της προκλητικότητας του καθεστώτος Ερντογάν, οδηγεί μοιραία σε μια πολύ δύσκολη νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα και την κυβέρνηση της. Όμως η αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του, αναδεικνύει την βούληση της Ελλάδος να μην αποδεχθεί τετελεσμένα και να σταματήσει την τακτική του κατευνασμού που ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με σκληρή δουλειά,  με σοβαρότητα, με  υπευθυνότητα και με σχέδιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην επιθετικότητα της Τουρκίας να οδηγήσει σε συρρίκνωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. 

Αντιθέτως, όπως όλα δείχνουν, η στάση της Αθήνας είναι περισσότερο υπεύθυνη από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν. Ακόμα και στις δυσκολίες που δημιουργούν σύνθετες, κι ενδεχομένως ανοίκειες,  καταστάσεις, όπως η μη πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης στην διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι κατορθώνει να τις αντιμετωπίζει με έξυπνες ενέργειες, όπως η πρόσκληση του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα, που σφυρηλατεί νέες συμμαχίες, αρκετά ισχυρές να αντιστρατευθούν τις αθέμιτες επιδιώξεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Κι η ένταση στην περιοχή δυστυχώς επηρεάζει και το μεγάλο στόχο της κυβέρνησης και της χώρας που δεν είναι άλλος από την ανάκαμψη της οικονομίας και από την ευημερία του ελληνικού λαού. Είναι αναμφίβολο ότι η σύγκρουση με την Άγκυρα μοιραία επηρεάζει και τις προοπτικές προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό καθώς επίσης και κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ενδεχομένως ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Ας μην ξεχνάμε ότι εκ των πραγμάτων η αναστάτωση που επικρατεί στα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, απαιτεί την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τους εξοπλισμούς. Και αυτό ισοδυναμεί με αυξημένο οικονομικό κόστους για μια Ελλάδα, που μόλις τώρα βγαίνει απ’ τη χρεοκοπία και πολύ δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση με το γενναίο σχέδιο αναβάθμισης των F 16 και των Μιράζ έχει προχωρήσει σε μια αλλαγή στο σκεπτικό που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Για πρώτη φορά από το 2010 υπάρχει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας, μέσω ευρύτατου προγράμματος επανεξοπλισμού των ενόπλων μας δυνάμεων.

Και όλα αυτά σε μια εποχή κατά την οποία διαφαίνεται ότι οικονομία μας βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης. Μην ξεχνάμε ότι το Χρηματιστηριο Αξιών Αθηνών ήταν το χρηματιστήριο με τη μεγαλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια του 2019. Ενώ η κυβέρνηση προχώρα δυναμικά την μεγάλη αλλαγή που πρέπει να γίνει και που δεν είναι άλλη από την Φορολογική μεταρρύθμιση και την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της Δημόσιας διοίκησης.

Ταυτόχρονα με την μεγάλη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, γίνονται πιο ρεαλιστικές οι συνθήκες για την λειτουργία του συνταξιοδοτικού μας συστήματος και πιο βιώσιμα τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Συγχρόνως, η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, όπως καταδεικνύουν και οι μεγάλες υποχωρήσεις στα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.  Ήδη, η συμβολική έναρξη των εργασιών στο ελληνικό που θα αποτελέσει την μεγαλύτερη επένδυση της χώρας των τελευταίων ετών είναι πρώτο θυρών. Η έναρξη αυτού του έργου θα δώσει το έναυσμα για την προσέλκυση και νέων επενδύσεων από την κυβέρνηση της δες Δημοκρατίας. Παρά τα προβλήματα που όντως παραμένουν στην οικονομία, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Μπορούμε πλέον υπεύθυνα να πούμε ότι, παρά το γεγονός οτι δεν ξεφύγαμε εντελώς από τους σκοπέλους, βρισκόμαστε σε διαδικασία εξόδου από την κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

Τα μόνα εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία της αναγέννησης ελληνικής οικονομίας, δεν μπορεί να είναι αλλά από την από το ενδεχόμενο μιας διεθνούς ύφεσης, η οποία όμως δεν φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα, και φυσικά από την ανάγκη να υπηρετήσουμε το μεγάλο πρόγραμμα επανεξοπλισμού τον οποίο μιλάμε. Όμως η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι το δίλημμα «κανόνια η βούτυρο» είναι ψευδοδίλημμα. Στην πραγματικότητα. η Ελλάδα έχει τη δύναμη και την ικανότητα να προχωρήσει σε μια ταυτόχρονη ενίσχυση της εθνικής άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής παράλληλα με την ενίσχυση της οικονομίας της και του βιοτικού επιπέδου των ελλήνων πολιτών, που έχουν υποφέρει τα πάνδεινα την τελευταία δεκαετία.

Facebook Comments