Η θανατηφόρα «επέλαση» του κοροναϊού, εκτός από το πλήγμα με την απώλεια ανθρώπινων ζωών, εκτιμάται ότι θα πλήξει και οικονομικά την Κίνα.

Συγκεκριμένα, γνωστές αλυσίδες,  όπως τα McDonalds’s και τα Uniclo, κλείνουν στις πληγείσες από τον κοροναϊό περιοχές, ενώ το ίδιο φαίνεται πως θα πράξουν ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες  προσφέρουν πια επιστροφές σε άτομα που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην Κίνα.

Ακόμη, η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και μέρος του Σινικού Τείχους και της Ντίσνεϊλαντ στην Σανγκάη είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να κλείσουν για λόγους ασφαλείας.

Σημειώνεται δε ότι η Κίνα έχει εισαγάγει ταξιδιωτικούς περιορισμούς που αφορούν πάνω από 30 εκατ. ανθρώπους σε 10 πόλεις της στην επαρχία Χουμπέι συμπεριλαμβανομένου του Γουχάν, το επίκεντρο της μόλυνσης.

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός είναι 26 άνθρωποι νεκροί από τον Κοροναϊό  και πάνω από 800 άνθρωποι έχουν μολυνθεί.

Ειδικότερα, η Mc Donalds’ έχει κλείσει τα μαγαζιά της σε πέντε πόλεις μετά την εξάπλωση του κοροναϊού, ο ιδιοκτήτης της Uniqlo έκλεισε 17 από τα καταστήματα της στο Γουχάν, ενώ ακόμη και το ΙΚΕΑ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο μετά το μεγάλο κατάστημα του. Μάλιστα, όλες οι κινηματογραφικές πρεμιέρες έχουν επίσης αναβληθεί.

Εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ κατά μία μονάδα για το πρώτο τρίμηνο το 2020

Ο κοροναϊός εκτιμάται πως θα βλάψει την ανάπτυξη της Κίνας μετά από μήνες οικονομικών ανησυχιών για τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, με τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι μετοχές σε εταιρείες πολυτελείας αγαθών υπέφεραν από την προβλεπόμενη πτώση της ζήτησης από την Κίνα. Μάλιστα, η γαλλική φίρμα οινοπνευματωδών Remy Cointreau δήλωσε ότι «σαφώς ανησυχεί» για τις πιθανές επιπτώσεις.

Επιπλέον, η Gareth Leather από την ερευνητική εταιρεία Capital Economics, δήλωσε στο Sky News ότι το 2003 το ξέσπασμα του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), το οποίο άρχισε επίσης στην Κίνα και σκότωσε περίπου 800 άτομα, μπορεί να δώσει ένδειξη για τον πιθανό αντίκτυπο του τελευταίου ιού.

Η ομάδα είχε εκτιμήσει ότι το προηγούμενο ξέσπασμα SARS του 2003 κόστισε στον παγκόσμιο τομέα ταξιδίων και τουρισμού έως και τα £ 38 δις.

Πλήγμα» σε τουρισμό, λιανική και εστιατόρια

Μιλώντας στο πρόγραμμα Ian King Live η Gareth Leather είπε: «Αν κοιτάξετε το 2003, οι τομείς της οικονομίας στην Κίνα που πλήττονται περισσότερο, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ασία ήταν πράγματα όπως ο τουρισμός, οι λιανικές πωλήσεις, τα εστιατόρια. Οι άνθρωποι φοβήθηκαν να βγουν έξω για ψώνια, να βγουν έξω στις κινηματογραφικές ταινίες … κι έτσι όλοι αυτοί οι τομείς έπεσαν κατακόρυφα. Αλλά μόλις το SARS σταμάτησε και τέθηκε υπό έλεγχο, ανέκαμψαν ξανά αρκετά δυνατά. Οι πιθανότητες είναι εάν ένα παρόμοιο είδος εστίας θα πάρετε μια σύντομη, έντονη ύφεση και στη συνέχεια θα ανακάμψει αρκετά γρήγορα».

Αλλά δεδομένου ότι συμπίπτει με τις εορταστικές εκδηλώσεις για να σηματοδοτήσει το έτος του αρουραίου (2020), πρόσθεσε: «Από την άποψη του χρόνου, δεν θα μπορούσε να είναι πραγματικά χειρότερο».

Ο κ. Leather επίσης προειδοποίησε ότι δεν ήταν απλώς η Κίνα που θα δεχόταν οικονομικό «χτύπημα», με το Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη και την Καμπότζη να αισθάνονται όλες τις επιπτώσεις από την πτώση του τουρισμού.

Facebook Comments