Με τις σχέσεις της Ελλάδας-Τουρκίας να είναι τεταμένες λόγω του παράνομου μνημονίου με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται την Τετάρτη -για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες- με έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους που έχει η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία, τον Εμανουέλ Μακρόν.

Με την Αθήνα να αναμένει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα από τον Εμανουέλ Μακρόν στην Άγκυρα για την προκλητική της στάση και όχι μόνο.

Αμυντική και οικονομική συνεργασία

Ο κ. Μακρόν στέλνει αύριο Τρίτη, νότια της Κρήτης, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκώλ», το οποίο θα συνοδεύεται από τη φρεγάτα «Σπέτσαι» και άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, μαζί με άλλα πλοία συμμαχικών δυνάμεων για συνεκπαίδευση στην περιοχή. Στην ουσία πρόκειται για την παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή ως ομπρέλα ναυτικής προστασίας κόντρα στις αμφισβητήσεις της Άγκυρας.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ήδη το γαλλικό ελικοπτεροφόρο «Dixmude».

Ο πρωθυπουργός μετά το τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν θα έχει μια διευρυμένη συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επίσης, η γαλλική Total συμμετέχει και στην κοινοπράξία με ΕΛ.ΠΕ. και Exxon για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Κρήτη.

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο φόρουμ της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα», δήλωσε στην Καθημερινή ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας.

Παράλληλα θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού με την αγορά δύο γαλλικών φρεγατών Μπελαρά.

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στην κυβέρνηση σχετικά με τη στάση της Γαλλίας είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» σημειώνει : «Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έχει δείξει έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα και ο Ελληνας πρωθυπουργός θα τον επισκεφθεί, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα θέματα της περιοχής. Αντίστοιχα υποστηρικτικός έχει υπάρξει και ο ομόλογός μου της Γαλλίας, ο κ. Λεντριάν, με τον οποίο έχω επανειλημμένως συζητήσει. Πιστεύω, λοιπόν, ότι και σε αυτό το ζήτημα η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, όχι από κάποια ιδεοληψία, αλλά επειδή και η ίδια αντιλαμβάνεται ότι η χώρα μας υπηρετεί το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη στην περιοχή, κάτι που είναι, κατ’ επέκταση, προς το συμφέρον της».

Facebook Comments