Πριν από 32 χρόνια, η υπόθεση Τσίγκοφ κόντεψε να κόψει μια χώρα στη μέση. Ήταν η περίφημη υπόθεση ντόπινγκ του Γκιόργκι Τσίγκοφ, ενός αναπληρωματικού παίκτη της Λάρισας, η οποία τότε προέλαυνε για το πρωτάθλημα. Για μια ουσία που εμπεριέχετο σε ένα αντιβιωτικό, ο Τσίγκοφ βρέθηκε ντοπέ και πρωτόδικα επεβλήθηκε στη Λάρισα ποινή μηδενισμού και -4 βαθμοί. Οι φίλοι της ΑΕΛ έκαναν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις, κλείνοντας ακόμα και την Εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης, μέχρι η κυβέρνηση και η ΕΠΟ να τροποποιήσουν το καταστατικό της ΕΠΟ και να αλλάξουν το πλαίσιο ποινών, ώστε να μην μηδενιστεί η Λάρισα. 

Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει ντοπέ παίκτης, αλλά μια εξαιρετικά περίεργη υπόθεση που αφορά τη φερόμενη συνιδιοκτησία των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Συνιδιοκτησία στο Πρωτάθλημα απαγορεύεται, ενώ και ο τρόπος που έχει εξυφανθεί η προσέγγιση των δύο ομάδων, με παρένθετα πρόσωπα και όχημα ένα προπονητικό κέντρο, είναι εξαιρετικά σκοτεινή. 

Η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι κόλαφος, καθώς εισηγείται τον υποβιβασμό των δύο ομάδων. Εδώ και εβδομάδες η πιάτσα «βοά» ότι τουλάχιστον η Ξάνθη είναι σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Και η κυβέρνηση, όμως, είναι σε δυσχερή θέση. Οι πιέσεις στη βόρεια Ελλάδα θα κλιμακωθούν. Ήδη, τοπικοί βουλευτές της ΝΔ είναι σε αναμμένα κάρβουνα. 

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης βγήκε χθες με μια εξισορροπητική διάθεση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο, αλλά την ίδια ώρα οιαδήποτε απόφαση υποβιβασμού θα πρέπει να τεκμηριώνεται με ισχυρά επιχειρήματα. Είναι, άλλωστε, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών από την έξαλλη ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ, αλλά και του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει «σηκώσει» το ζήτημα της συνιδιοκτησίας των δύο ομάδων, μετά τη σχετική αποκάλυψη που είχε κάνει το One Channel. 

Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν θέλει αναταραχή με φόντο το ποδόσφαιρο σε αυτή τη φάση. Άλλωστε και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, σπεύδει να θέσει ακόμα και ζήτημα συνοχής της χώρας. Τα πράγματα, όμως, έχουν ξεφύγει, όπως απέδειξε το εν πολλοίς αποτυχημένο ραντεβού με τους Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου στη Μεγάλη Βρετανία. Και τώρα η μπάλα περνά στην Super League, χωρίς να διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον προοπτική εκτόνωσης. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments