Οι κυκλικοί κλάδοι είναι οι πιο ευάλωτοι στο sell-off, όπως επισημαίνει σε νέο της report η Citi, ωστόσο τονίζει πως τα σήματα που λαμβάνει από τους δείκτες της (Bear market Checklist) είναι για “αγορά” της τρέχουσας βουτιά των χρηματιστηρίων διεθνώς.

Οι οικονομολόγοι της Citi έχουν ήδη μειώσει την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το 2020 από 5,8% σε 5,5%. Η κινεζική οικονομία αποτελούσε μόνο το 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2003, τώρα αποτελεί το 17%. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομίας που εξαρτώνται έντονα από τον τουρισμό,   όπως η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊλάνδη είναι και οι πιο ευάλωτες.

Κατά το ξέσπασμα του SARS το 2003, οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές υποχώρησαν κατά 8% και η Ιαπωνία κατά 12%, ακόμη και όταν άλλες παγκόσμιες αγορές άρχισαν να ανακάμπτουν. Οι κυκλικές μετοχές ήταν οι πιο ευάλωτες, ενώ οι ασιατικές αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν πτώση κατά 27%. Οι ασιατικές μετοχές σταθεροποιήθηκαν μετά την κορύφωση του αριθμού των αναφερόμενων λοιμώξεων.

Παρόλο που ο δείκτης πανικού / ευφορίας (Panic/Euphoria) της Citi δείχνει πως βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί, ο δείκτης Bear Market Checklist εξακολουθεί να δίνει σήμα αγοράς αυτής της βουτιάς. Προς το παρόν, η Citi συνεχίζει αν βλέπει κέρδη της τάξης του 4% στις παγκόσμιες μετοχές το 2020, και ανάλογη αύξηση των κερδών ανά μετοχή. Οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση των παγκόσμιων μετοχών θα έκανε τις προβλέψεις κερδοφορίας πιο ελκυστικές.

Η επιδημία του κοροναϊού οδήγησε το πρόσφατο ράλι σε απότομη παύση. Η συζήτηση για μια παγκόσμια κατάρρευση στα χρηματιστήρια έχει επομένως σταματήσει. Και το ξέσπασμα του κοροναϊού έρχεται σε μία εποχή όπου πολλοί τεχνικοί δείκτες ήδη έδιναν σημάδια προσοχής στους επενδυτές για το βραχυροπρόθεσμο διάστημα. Αυτοί οι δείκτες, κατά το τρέχον sell-off μετακινήθηκαν σε επίπεδα που στο παρελθόν είχαν αποτελέσει ένα χρήσιμο σήμα πωλήσεων (όπως τον  Ιανουάριο και τον Αύγουστο του 2018). Ίσως οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές “χρωστούσαν” ένα sell-off έτσι και αλλιώς, σημειώνει η Citi και ο κοροναϊός αποδείχθηκε ο καταλύτης.

Κάποιοι μπορεί να ανησυχούν ότι η τρέχουσα βουτιά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της επόμενης μεγάλης bear market. Έτσι και αλλιώς, η bull market μετρά ήδη 11 χρόνια.

Η Bear Market Checklist της Citi δείχνει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι μπήκαμε σε bear market. Όπως επισημαίνει, το παγκόσμιο ράλι που σημειώθηκε στις αρχές του νέου έτους,  έστελνε “σήματα” ότι δεν θα πρέπει κανείς να κυνηγήσει πολύ έντονα τις μετοχές και να είναι πλέον προσεκτικός. Ωστόσο, το τρέχον sell-off έλυσε αυτό το “πρόβλημα”. Έτσι, κατά την άποψη της Citi,  όσο μεγαλύτερη είναι η βουτιά, τόσο πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική για αγορά αυτού του sell-off.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments