Το Swift της δοκιμής μας παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους. Ο πρώτος και αυτονόητος είναι ο κινητήρας του, μιας και το ατμοσφαιρικό σύνολο των 1,2 λίτρων με απόδοση 90 ίππους είναι από τα «δυνατά χαρτιά» του ιαπωνικού σούπερ μίνι.Τη μεγάλη διαφορά, εντούτοις, την έκανε το ήπιο υβριδικό σύστημα SHVS της Suzuki που μειώνει ακόμα περισσότερο την κατανάλωση στην πόλη, καθώς συνδυάζεται και με σύστημα Start-Stop. Το SHVS μπορεί να συνδυαστεί και με τετρακίνηση, αλλά και με το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων CVT, το οποίο είχαμε δοκιμάσει παλαιότερα στο τελευταίας γενιάς Swift. Εν προκειμένω το «δικό μας» υβριδικό Swift συνδυαζόταν με το μηχανικό «πεντάρι», το οποίο είναι πολύ καλό σε αίσθηση και συνεργάζεται άψογα με το μοτέρ.

Στην πράξη, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο οδηγός πολύ δύσκολα θα καταλάβει την παρέμβαση του SHVS – εκτός κι αν κοιτάξει τη σχετική οθόνη στον πίνακα οργάνων – ενώ εξίσου διακριτική και αθόρυβη είναι η συνεισφορά του και στα αλλεπάλληλα σβήσε/άναψε του 4κύλινδρου συνόλου μέσα στην πόλη.

Στην υπάρχουσα τέταρτη γενιά του, το Suzuki Swift είναι εξολοκλήρου νέο, αφού εκτός από τις σχεδιαστικές αλλαγές του μέσα και έξω, βασίζεται στη νέα, πιο ελαφριά και ανθεκτική πλατφόρμα Heartect. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η θεμελιώδης διαφορά του νέου Swift από τον προκάτοχό του, καθώς έρχεται για πρώτη φορά με υβριδική τεχνολογία, σε συνδυασμό με τον 1.2 λτ. ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης των 90 ίππων. Οι τιμές του Swift 1.2 λτ. Dualjet Hybrid ξεκινούν από μόλις 12.290 ευρώ (υπάρχει και Swift 1.2 λτ. Hybrid 4×4 με 14.780 ευρώ) και το καθιστούν το πιο οικονομικό σε τιμή μικρό υβριδικό αυτοκίνητο.

Το νέο υβριδικό σύστημα που έχει εξελίξει η Suzuki το συναντάμε σε διάφορες εκδόσεις του Swift. Πρόκειται για συνδυασμό ενσωματωμένης ηλεκτρογεννήτριας (ISG) και μπαταρίας ιόντων λιθίου υψηλής ενεργειακής απόδοσης, που λειτουργεί παράλληλα με τον κινητήρα, υποστηρίζοντάς τον ταυτόχρονα. Το υβριδικό σύστημα Suzuki Hybrid ανακτά ενέργεια από το φρενάρισμα, τη συγκεντρώνει σε μια μικρή μπαταρία που βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού και «βοηθά» τον κινητήρα στις επιταχύνσεις, ενώ εκτελεί χρέη δυναμό και ηλεκτροκινητήρα.

Το Suzuki Hybrid αποτελεί ένα ιδανικό υβριδικό σύστημα για μικρά αυτοκίνητα πόλης, καθώς η συνεχόμενη λειτουργία της ηλεκτρογεννήτριας σε συνδυασμό με τον κινητήρα έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν την απόλυτη οικονομία στην κατανάλωση των καυσίμων. Επιπλέον, η νέα τεχνολογία πετυχαίνει εξοικονόμηση χώρου και βέλτιστη κατανομή βάρους. Και όλα αυτά χωρίς περιορισμούς. Καθώς δεν θα χρειαστεί ποτέ να φορτίσετε το αυτοκίνητό σας, το οποίο θα επαναφορτίζεται κατά την επιβράδυνση, κάτι που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα και από το ποιος είναι ο προορισμός, η τεχνολογία Suzuki Hybrid σας προσφέρει τα οφέλη της διαρκώς, χωρίς περιορισμούς.

Το Swift είναι προσαρμοσμένο στην εποχή του. Αισθητικά, όσο και τεχνολογικά. Εξωτερικά η δυναμική εμφάνιση μας συστήνεται με τη μεγάλη εξάγωνη μάσκα, οι πίσω χειρολαβές των θυρών βρίσκονται δίπλα στα παράθυρα, η οροφή μοιάζει να μην ενώνεται με τις πίσω κολόνες μέσα από τη σχεδιαστική επιλογή, ενώ όταν το κοιτάς από το πλάι, διακρίνεις εύκολα τους «ώμους» των πίσω φτερών να ξεχωρίζουν. Εσωτερικά το ταμπλό είναι σύγχρονο, με ψηφιακές οθόνες τόσο στο καντράν με την έγχρωμη οθόνη LCD πολλαπλών ενδείξεων 4,2’’ όσο και στο κέντρο του ταμπλό με την οθόνη αφής πολλαπλών λειτουργιών 7’’, με κλίση προς τον οδηγό. Παράλληλα, η εργονομική καμπίνα φροντίζει για την άνεση των επιβατών, ενώ πολλοί και μεγάλοι είναι οι αποθηκευτικοί χώροι για την απόλυτη αίσθηση ευρυχωρίας. 

Το νέο Suzuki Swift είναι φιλικό προς το χρήστη, όντας ευκολοδήγητο σε καθημερινή βάση μιας και η νέα πλατφόρμα έχει λιγότερο βάρος, ενώ όσο κι αν το πιέσετε δεν θα σας 
προβληματίσει σε καμία των περιπτώσεων. Η ανάρτησή του Swift, κάνει καλά τη δουλειά της και σε άνεση, διατηρώντας παράλληλα περιορισμένες τις κλίσεις του αμαξώματος, όταν ξεκινήσουν οι στροφές. Το τιμόνι είναι αρκετά άμεσο και προσφέρει καλή πληροφόρηση, τα φρένα ισχυρά και το πεντάρι κιβώτιο έχει ευχάριστο κούμπωμα χωρίς να δυσανασχετεί στις γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων. Σε γενικές γραμμές εμάς μας άρεσε το Suzuki Swift, μιας και συνδυάζει μια νεανική εμφάνιση, πλήρη εξοπλισμό και fun to drive συμπεριφορά, με εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου παράλληλα!

 Τέλος ο χώρος των αποσκευών 265 λίτρων θα μεταφέρει όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστεί κανείς.Συμπερασματικά το Suzuki Swift είναι ένα αυτοκίνητο πόλης, εξοπλισμένο με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές ευκολίες που θα ζήλευαν πολλά αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

 

Facebook Comments