Πάνω από €4 δισ. οι προσφορές για το Tier II της Πειραιώς - Στο 5,5% το επιτόκιο

MarketNews

Πάνω από €4 δισ. οι προσφορές για το Tier II της Πειραιώς - Στο 5,5% το επιτόκιο, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ (πάνω από οκτώ φορές η υπερκάλυψη) οι προσφορές για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών να έχει κλείσει στις 13:30 ώρα Ελλάδας και σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή μεγάλων χαρτοφυλακίων ήταν έντονη. Η συστημική τράπεζα αντλεί 500 εκατ. ευρώ όπως αναμενόταν ευρέως. Το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν κοντά στο 6% (low 6% area), ενώ υποχώρησε στο 5,5% με 5,75% (τελικό guidance). Το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο κατώτατο όριο αυτού του εύρους και στο 5,5%, ένα επίπεδο που ανέμεναν και οι αναλυτές.

Η διοίκηση της Πειραιώς ξεκίνησε επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο τη Δευτέρα, μία διαδικασία που "έτρεξαν" οι έξι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης, και όπως αναμενόταν αποφάσισε σήμερα να βγει στις αγορές δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές και η ζήτηση για τον τίτλο (όπως αποτυπώθηκε από το ενδιαφέρον των επενδυτών κατά το roadshow στη βρετανική πρωτεύουσα) αναμένεται να είναι ισχυρή. Οι Goldman Sachs International και UBS είναι Joint Global Coordinators και Joint Bookrunners, μαζί με τις Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura.

Ο τίτλος είναι τύπου 10ΝC5, όπως και ο προηγούμενος, δηλαδή 10ετής με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa3 από την Moody’s και CCC από την S&P.

Νωρίτερα:

Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο δίωρο μετά το άνοιγμα του βιβλίου, με το αρχικό guidance για το επιτόκιο να τοποθετείται κοντά στο 6% (low 6% area). Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της συστημικής τράπεζας είναι η άντληση 500 εκατ. ευρώ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στην περιοχή του 5,5%.

Η διοίκηση της Πειραιώς ξεκίνησε επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο τη Δευτέρα, μία διαδικασία που "έτρεξαν" οι έξι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης, και όπως αναμενόταν αποφάσισε σήμερα να βγει στις αγορές δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές και η ζήτηση για τον τίτλο (όπως αποτυπώθηκε από το ενδια΄φεροπν των επενδυτών κατά το roadshow στη βρετανική πρωτεύουσα) αναμένεται να είναι ισχυρή. Οι Goldman Sachs International και UBS είναι Joint Global Coordinators και Joint Bookrunners, μαζί με τις Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura.

Ο τίτλος είναι τύπου 10ΝC5, όπως και ο προηγούμενος, δηλαδή 10ετής με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa3 από την Moody’s και CCC από την S&P.

Στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το Tier II που εξέδωσε η Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι, μετά και την πολύ επιτυχημένη έκδοση της Alpha Bank την περασμένη εβδομάδα η οποία "πέτυχε" επιτόκιο 4,25%. Σημαντικό στήριγμα σε αυτήν την προσπάθεια της Πειραιώς αποτελεί και η συνεχιζόμενη "δίψα" των επενδυτών για τις ελληνικε΄ς αποδόσεις, η οποία έχει φέρει την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σε ιστορικά χαμηλά και μία ανάσα από το 1%.

Υπενθυμίζεται, πως η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., (10NC5),  με επιτόκιο 9,75%. Αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποίησε ελληνική τράπεζα από το 2008.  Το συνολικό βιβλίο προσφορών είχε διαμορφωθεί σε περίπου 850 εκατ. ευρώ. Σήμερα το επιτόκιο έχει υποχωρήσει σημαντικά και διαμορφώνεται στο 7,32% στη 10ετία (πτώση 25%) και στο 5,37% στην 5ετία.

Κούρταλη Ελευθερία