Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εισέρχεται σήμερα το απόγευμα στην τελική φάση της δυσκολότερης διαπραγμάτευσης των τελευταίων ετών, αυτής των περίπου 1,110 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την επταετία 2021-2027.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι κρίσιμη γιατί θα φανεί το μέγεθος των διαφωνιών μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων κρατών μελών, μόλις τρεις μέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θα πάρουν την «σκυτάλη» από τους υπουργούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο πλούσιος βορράς και οι υπόλοιποι

Η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2018 και έκτοτε τα κράτη μέλη έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τις πλούσιες χώρες του κοινοτικού βορρά που έχουν καθαρή συνεισφορά, οι οποίες θέλουν έναν όσο γίνεται χαμηλότερο προυπολογισμό. Η δεύτερη ομάδα αφορά τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και του νότου, οι οποίες θέλουν παρά το brexit και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ να διατηρηθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις στα ίδια υψηλά επίπεδα.

Η σημερινή συζήτηση θα γίνει με βάση συμβιβαστική πρόταση, που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την περασμένη Παρασκευή. Μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε ήδη μη ικανοποιητική από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ντάβιντ Σασόλι, ο οποίος θεωρεί ότι είναι ανεπαρκής σε μέγεθος και δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω πρόταση καθορίζει τον κοινοτικό προϋπολογισμό στα 1.094 δισ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 41 δισ. ευρώ μικρότερο από την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Ελλάδα με βάση την αρχική πρόταση της Επιτροπής αναλογούσαν 35,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, εκ των οποίων περίπου 19,229 δισ. ευρώ αφορούν τη συνοχή και 16,239 δισ. ευρώ τη γεωργία. Με την συμβιβαστική πρόταση του Μισέλ, εάν δεν βελτιωθεί στην τελική διαπραγμάτευση, το συνολικό ποσό θα είναι ελαφρώς μικρότερο.

Facebook Comments