Το τελικό σήμα από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. αναμένουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι οίκοι αξιολόγησης για να προχωρήσουν σε αποκατάσταση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 10 χρόνια κατά τα οποία τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονταν ως «σκουπίδια».

Το σήμα αυτό θα είναι η αποδοχή από πλευράς των θεσμών της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως έχει ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση, για το 2021 και το 2022.

Κάτι τέτοιο είναι προγραμματισμένο να συμβεί με συνεδρίαση του Eurogroup αμέσως μετά το Πάσχα και αφού προηγουμένως η Βουλή των Ελλήνων ψηφίσει νομοθεσία για την άρση της πλήρους προστασίας της πρώτης κατοικίας. Αυτό σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές είναι και το μόνο προαπαιτούμενο προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε.,  Παόλο Τζεντιλόνι,  το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα είχε τοποθετηθεί χρονικά για το τέλος του έτους.

Η εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομολόγων αλλά και η πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση του νόμου για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας, δημιούργησε εξελίξεις και φέρνει πολύ νωρίτερα την επίλυση του ζητήματος. Ήδη άλλωστε νωρίτερα θα έχει ικανοποιηθεί το έτερο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για επιστροφή των κερδών που έχουν καταγράψει οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων (ANFAs) και έτσι θα έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος αποκατάστασης της δημοσιονομικής κανονικότητας.

Αμέσως μετά οι οίκοι αξιολόγησης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα προχωρήσουν στην αλλαγή της επενδυτικής αξιολόγησης  της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποκαθιστώντας και ένα οξύμωρο που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται ακόμη ως σκουπίδια, τα τιμούν όμως με την εμπιστοσύνη τους οι επενδυτές. Το πενταετές ομόλογο διαπραγματεύονταν σήμερα με επιτόκιο 0,36%, κάτι που σημαίνει ότι μετά την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι πολύ πιθανό να δούμε μηδενικά επιτόκια στις περισσότερες ελληνικές εκδόσεις.

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να έχει μια σειρά από θετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. «Θα μιλάμε για μια διαφορετική χώρα» ήταν η φράση στελέχους που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Είναι προφανές ότι θα λύσει σε μεγάλο βαθμό τα όποια προβλήματα έχουν οι τράπεζες ενώ θα αυξήσει και την αξία των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς το ρίσκο της χώρας σχεδόν θα μηδενιστει. Αυτόματα θα υπάρξουν και θετικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων  αλλά και στην ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που «κοιτάζουν» τη χώρα.

Η τελευταία φορά που η Ελλάδα αξιολογήθηκε στην επενδυτική βαθμίδα ήταν στις 21 Δεκεμβρίου του 2010, όταν η Fitch Ratings  είχε αξιολογήσει το ρίσκο της χώρας σε ΒΒΒ-. Από τότε και για τα επόμενα 10 χρόνια τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνταν ως «σκουπίδια», δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την Ελλάδα, που παρά τις πιέσεις δεν κατάφερε να επωφεληθεί μεταξύ άλλων και από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς η τελευταία –παρά τη βροχή χρήματος- δεν μπορούσε να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της Ελληνικά ομόλογα, λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Facebook Comments