Η προειδοποίηση της  γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία του κορωνοϊού στην οικονομία δεν έχουν ακόμα αποκρυσταλλωθεί, προκαλεί μοιραία έντονο προβληματισμό στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας. Στην ίδια γραμμή κι οι προειδοποιήσεις της Fed, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Αναμφίβολα, ουδείς μπορεί να προβλέψει επαρκώς το τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση πανδημίας κορωνοϊού. Μπορεί να είναι μια παροδική κρίση. Μπορεί όμως να έχει πιο μόνιμα αρνητικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αυτή εκπέμπει κάποια αρνητικά μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία και μοιραία αφορά και την ελληνική οικονομία δεδομένου ότι παραμένει σε μια ευάλωτη κατάσταση, μετά την δεκαετή κατάρρευση που έχουμε υποστεί.

Πέραν όμως αυτού, φαίνεται ότι τα μακροπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας είναι σε θετική κατάσταση. Η διαρκής πτώση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, ενδυναμώνουν την θέση της ελληνικής οικονομίας, εφόσον οι συγκυρίες συνεχίσουν να μην είναι αρνητικές διεθνώς. Η οικονομία στην Ελλάδα δείχνει να ανακάμπτει. Τα δημοσιονομικά στοιχεία βελτιώνονται. Οι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπονται καλύτεροι για τα επόμενα χρόνια. Αλλά και η προοπτική σταθεροποίησης κι ανόδου πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως η αγορά ακινήτων, η βιομηχανική παραγωγή,  είναι θετική. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης, οι οποίοι θα προέλθουν μόνον εάν και εφόσον υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις που θα φέρουν την εκτίναξη της αναπτυξιακής διαδικασίας στην χώρα μας.

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα η οποία είναι προϋπόθεση για να προσελκύσει ισχυρές επενδύσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό. Αν αυτό συμβεί θα φέρει και τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται η οικονομία για να απογειωθεί. Δηλαδή 4-5% τουλάχιστον ετησίως.

Βεβαίως για να συμβεί αυτό, απαιτούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην ταχύτητα και στην αξιοπιστία της απονομής δικαιοσύνης, στο τραπεζικό σύστημα, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης κοκ. Οι αρχικές επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κατεύθυνση αυτή είναι λίαν θετικές. Αλλά είναι προφανές ότι δεν αρκούν. Απαιτούνται ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες στο προσεχές μέλλον για να καταστεί δυνατός κι εφικτός ο μείζων στόχος της προσέλκυσης επενδύσεων. Που είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ουσιαστική και πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι αλλαγές μάλιστα πρέπει να γίνουν και σε συμβολικό επίπεδο. Είναι άμεσης προτεραιότητας η έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, που έχει καταστεί εμβληματικού χαρακτήρα επένδυση για την σημερινή κυβέρνηση. Το να «μπουν οι μπουλντόζες» στο Ελληνικό, είναι μείζονος συμβολικής σημασίας για την περαιτέρω επενδυτική ενίσχυση και για την βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ψυχολογίας της αγοράς, που είναι προφανές ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία.

Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης που διεξάγονται τελευταίο καιρό, πιστοποιούν ότι στον τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση τα πάει καλά. Μπορεί βέβαια να υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος η φόβοι για το που θα καταλήξει η σχέση μας με την Τουρκία αλλά στην οικονομία η κυβέρνηση έχει πάρει κεφάλι. Η πλειοψηφία είναι, για τις πρώτες 200 μέρες της θητείας της, ικανοποιημένη από την κυβέρνηση κι ακόμα περισσότερο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πολίτες δείχνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνηση ότι θα μας βγάλει από την οικονομική καχεξία των τελευταίων ετών και θα μας οδηγήσει στην σταθερότητα και την ανάπτυξη!

Η οικονομία δείχνει, επί του παρόντος, ότι είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό πιστοποιείται κι από τα πραγματικά γεγονότα. Η μείωση έως εξαφανίσεως των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο, είναι ένα πρώτο ισχυρό δείγμα. Η επιτάχυνση του νομοθετικού έργου σε συνδυασμό με την επιτάχυνση η και την παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που εμποδίζουν την προσέλκυση επενδύσεων, ένα δεύτερο

Διότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, καθίσταται σαφές ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη θέτει ως προτεραιότητα της την συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

 

Facebook Comments