Trade του 2020 οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό σημειώνει αναλυτής από το τμήμα sales της Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες της, όπου και  καταγράφει τους έξι καταλύτες που θα καθορίσουν την πορεία των μετοχών τους, επισημαίνοντας πως οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις διοικήσεις μιλούν για δείκτες RoE άνω του 10% την επόμενη διετία. Όπως επισημαίνει, οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν τις τράπεζες με ισχυρή υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης και ισχυρούς και άμεσους καταλύτες και μετά τις ιταλικές τράπεζες σειρά έχουν οι ελληνικές.

Έτσι, όπως επισημαίνει, οι καταλύτες είναι οι εξής:

Το σχέδιο Ηρακλής για την τιτλοποίηση και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σε λειτουργία, καθώς εγκρίθηκε από την DG Comp τον Οκτώβριο και από το ελληνικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Στην Ιταλία, ένα παρόμοιο σύστημα (GACS) που εφαρμόστηκε το 2016 μείωσε τα NPLS στο μισό, από 324 δισ. σε 165 δισ. ευρώ.

Ορατότητα στην οργανική μείωση των NPEs. Τα σχέδια NPE βασίζονται σε πολύ συντηρητικές υποθέσεις. Η Alpha Bank έχει εκτιμήσει την ετήσια μέση αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 3,5-4% στο σχέδιο της, ενώ η πραγματική ανάπτυξη είναι πολύ υψηλότερη. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1% στο εννεάμηνο του 2019 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,4% το 2020.

Η αγορά υποτιμά την κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε ανάπτυξη της τάξης του 4% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Η πορεία είναι ισχυρή (σήμερα η ανάπτυξη κινείται στο 2,5% σε μέσο όρο), ενώ υπάρχουν θετικοί καταλύτες για το μέλλον: η Βουλή έχει περάσει πάνω από 30 νέα νομοσχέδια τους τελευταίους πέντε μήνες, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση (22% μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων στο μισό και συντελεστής φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων από 28% σε 24%), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ισχυρά βήματα προς τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Έρχεται νέο πτωχευτικό δίκαιο έως τον Απρίλιο του 2020. Αυτό στοχεύει στην απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας αφερεγγυότητας με τον συνδυασμό εννέα διαφορετικών διαδικασιών και θα επιταχύνει την οργανική μείωση των NPEs.

Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και άρση του περιορισμού των θέσεων των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα. Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης (εκτός από την Moodys) δίνουν θετικές προοπτικές στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Οι S&P και DBRS αναμένεται να δώσουν τη δική τους νέα ετυμηγορία στις 24 Απριλίου. Τα ελληνικά ομόλογα αξιολογούνται με BB-, αλλά διαπραγματεύονται ήδη σαν να έχουν επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπουν στο QE.

Τα κεφαλαιακά σχέδια των τραπεζών είναι πολύ συντηρητικά. Η μείωση του κινδύνου από τους ισολογισμούς των τραπεζών δεν επιτρέπει τη μείωση του μελλοντικού Pillar 2R ή άλλων ρυθμιστικών απαιτήσεων. Έτσι, η M.S εκτιμά πως αυξάνονται οι πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν call σε 5 χρόνια τα Tier 2 (καθώς είναι τύπου 10ΥΝC5) και έτσι είτε θα εκδόσουν νέα Tier 2 με χαμηλότερο επιτόκιο ή να μην εκδόσουν αν δε χρειάζεται λόγω των χαμηλότερων απαιτήσεων του Pillar 2R.

“Ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά μετοχών ίσως θελήσει να δει πρώτα τη βελτίωση στην πορεία των δεικτών ROTE των τραπεζών, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο θετικοί όσον αφορά την απώλεια εισοδήματος από αυτές τις μεταφορές των NPLs”, τονίζει η Morgan Stanley και επισημαίνει ότι η αγορά θα πρέπει να δει πέραν του υψηλού αποθέματος των NPLs και να “τιμολογήσει” τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές πιο κοντά ή ίσα με τις ιταλικές και τις ισπανικές.

Τι βλέπει για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς

Εθνική Τράπεζα

Όπως αναφέρει η M.S, η Εθνική Τράπεζα είναι η… εθνική πρωταθλήτρια στην Ελλάδα με υψηλότερη κάλυψη (54% έναντι 44% της Alpha και 46% της Πειραιώς), ισχυρό δείκτη κεφαλαίων (CET1 16,4%, συνολικό κεφάλαιο 17,5%) και χαμηλότερο υφιστάμενο απόθεμα ΝΡΕ (12,173 δισ. στο 34% του χαρτοφυλακίου δανείων). Ο δείκτης κόστους προς έσοδα στο 57%, είναι στο κατώτερο άκρο επίπεδο μεταξύ των τραπεζών της ΕΕ (στην Deutsche Bank φτάνει το 93%). Στα αποτελέσματα 9μήνου 2019 η ΕΤΕ ανέφερε πως στοχεύει σε δείκτη NPE στο 5% NPE μέχρι το 2022 μέσω μη οργανικής μείωσης που είναι εξαιρετικά συντηρητική κατά την άποψη της Morgan Stanley λόγω της αναμενόμενης πώλησης της Εθνική Ασφαλιστικής, του νέου πτωχευτικού δικαίου και των πολύ συντηρητικών μελλοντικών κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Alpha Bank

Σε ό,τι αφορά την Alpha, είναι η πιο καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα (18,0% CET1), αν και με υψηλότερα NPE (22 δισ. ή στο 45,5% του χαρτοφυλακίου) και χαμηλότερη κάλυψη (44%). Το σχέδιο τιτλοποίησης θα μειώσει τα NPEs στο 20% περίπου το 2020 και θα μειώσει κατά 100 μ.β το Κόστος κινδύνου. Η διαδικασία τιτλοποίησης έχει ξεκινήσει με την ολοκλήρωσή της να αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Επίσης το υπόλοιπο απόθεμα NPEs της Alpha έχει σημαντικά υψηλότερη ποιότητα και υψηλότερες τιμές ανάκτησης. Η τράπεζα έχει σχεδιάσει τη μείωση των NPEs κάτω του 10% και για τον ROE έχει στόχο το 9% περίπου έως το 2022, με CET1 στο 15%  και συνολικά κεφάλαια στο 17%. Παράλληλα,  η πορεία εισροής καταθέσεων (+1 δισ. ευρώ από την Ελλάδα) είναι πολύ καλή ενώ πλέον η τράπεζα έχει και μικρότερη εξάρτηση στη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Πειραιώς είναι η πιο αδύναμη από όλες τις ελληνικές τράπεζες με CET1 15,1% (και δείκτη συνολικού κεφαλαίου στο 17,1% μετά από το νέο Tier 2), αλλά με καλύτερη κάλυψη από την Alpha (46%), ωστόσο ο δείκτης NPE είναι επίσης ο υψηλότερος όλων,  στο 51,6%.  Η Πειραιώς πάντως αποτελεί το καλύτερο play για την ελληνική οικονομία, καθώς διαθέτει 23 δισ. ευρώ assets ακίνητης περιουσίας ως ασφάλεια για δάνεια και 3 δισ. ευρώ ίδια περιουσιακά στοιχεία, με τα 11 δισ. ευρώ από αυτά να σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο NPEs.  Για κάθε αύξηση κατά 100 μ.β. στις τιμές των ακινήτων, το EV αυξάνεται κατά 50-100 εκατ. ευρώ.

Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύονται με discount λόγω του κινδύνου από την πιθανή μετατροπή των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που αυτή τη στιγμή κατέχει το ΤΧΣ. Ωστόσο, η διοίκηση έχει επανειλημμένως τονίσει πως η Πειραιώς θα πληρώσει τα κουπόνια, ενώ ο “Ηρακλής” και η βραδύτερη ανάπτυξη του RWA καθιστούν εξαιρετικά απίθανη την μετατροπή. Ο Ηρακλής και το πρόσφατο Tier 2 θα επιτρέψουν στα CoCos να μειωθούν μη οργανικά πιο επιθετικά.  οργανικά.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments