Ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα στο θέατρο των επιχειρήσεων, καθώς οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα.

Η μάχη που μαίνεται σχεδόν έναν χρόνο για τον έλεγχο της Τρίπολης επιδεινώθηκε χθες, Τρίτη, όταν ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ, που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, βομβάρδισε για πρώτη φορά λιμάνι της πόλης.

Το λιμάνι αυτό είναι η βασική πύλη εισόδου για καύσιμα, σιτάρι και άλλες εισαγωγές τροφίμων, όμως χρησιμοποιείται και από την Τουρκία για να στέλνει στρατιωτικά οχήματα και εξοπλισμό στην ΚΕΕ, την οποία στηρίζει. Από την πλευρά του ο ΛΕΣ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο, την Ιορδανία και Ρώσους μισθοφόρους.

Η σύγκρουση έχει οδηγήσει στη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και μπορεί να διευρύνει τα κενά ασφαλείας, που κάλλιστα θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν ισλαμιστές μαχητές και διακινητές ανθρώπων, διοχετεύοντας διά θαλάσσης μετανάστες στην Ευρώπη.

Facebook Comments