Επιστολή προανακριτικής σε Πλιώτα – Επανεκτιμήστε το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων

MarketNews

Επιστολή προανακριτικής σε Πλιώτα – Επανεκτιμήστε το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, για να επανεκτιμήσει το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, αποφάσισε να στείλει η πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής επιτροπής.

Με βάση την απόφαση που υπερψήφισε η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής η επιτροπή στη επιστολή της θα καταγράφει τα πραγματικά περιστατικά, όλες οι απόψεις και όλες οι προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για να κρίνει εκείνος το καθεστώς των μαρτύρων.

Στην επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα μέλη της πλειοψηφίας της πρακτικής θα επισημαίνουν και τις ευθύνες της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφορικά με τα αιτήματα (αποστολή κρίσιμων εγγράφων της δικογραφίας) της Επιτροπής.

Θ. Πλεύρης: Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν. Με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα. Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο. Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει οι μάρτυρες να εξεταστούν σε διπλανό δωμάτιο και με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης.

Σπ. Λάππας: Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Από την πλευρά του κινήματος αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου επέμεινε ότι οι μάρτυρες θα πρέπει να εξεταστούν όπως εξετάστηκαν από τον εισαγγελέα Σοφουλάκη ενώ και εκείνος εξαπέλυσε πυρά κατά της κ. Τουλουπάκη.

Β. Κεγκέρογλου: Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ. Σοφουλάκη. Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερώτημα μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ’ αυτού.

Τέλος, το ΚΚΕ πρότεινε ευθέως την ανάκληση του καθεστώτος της προστασίας μαρτύρων.

Ν. Καραθανασόπουλος: Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του.