Σε νέα επίπεδα ναδίρ υποχώρησε χθες η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας και της απόφασης της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας παρέμεινε στο 7,5% και το επιτόκιο δανεισμού overnight στο 7,25%.

Η μείωση στις τιμές τροφίμων και ενέργειας εξασθένησε τις πληθωριστικές πιέσεις, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια ως έχουν. Παράλληλα, ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την προετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πιθανολογούμενη αύξηση επιτοκίων της Fed στις 17 Σεπτεμβρίου. Αναλυτές, ωστόσο, έκριναν τα μέτρα ανεπαρκή, επισημαίνοντας ακόμη ότι «η χθεσινή απόφαση υπονομεύει περαιτέρω την αξιοπιστία της τράπεζας στη μάχη της για τον πληθωρισμό και την αυτονομία της».

Από τις αρχές της χρονιάς, η λίρα έχει χάσει πάνω από 18% της αξίας της ως προς το δολάριο και έχει καταστεί ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ εκείνων των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών. Χθες είχε εξασθενήσει 0,9%, στις 2,8941 λίρες ανά δολάριο, ενώ η απόδοση των διετών τουρκικών ομολόγων εκτινάχθηκε στα υψηλότερα 12μήνου και πλέον είναι στο 10,59%.

Σε δυσμενή θέση θα παραμείνει η λίρα όσο εντείνεται η πολιτική αβεβαιότητα, επαναλαμβάνονται οι συγκρούσεις με τους Κούρδους και αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών, ενδεχομένως το φθινόπωρο, όταν οι προηγούμενες έγιναν τον Ιούνιο. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επέστρεψε χθες το βράδυ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι απόπειρες για κυβέρνηση συνασπισμού απέτυχαν.

Η κεντρική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ επισημαίνει τα εξής στην ανακοίνωσή της: «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αβεβαιότητα στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά, καθώς και την αστάθεια στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε πιο αυστηρή πολιτική ρευστότητας όσο διάστημα το κρίνει αναγκαίο». Οικονομολόγοι επισημαίνουν πως η χώρα χρειάζεται υψηλότερα επιτόκια για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, και η χθεσινή της συνεδρίαση ήταν η τελευταία ευκαιρία να το πράξει προτού αυξήσει τα επιτόκια η Fed.

Facebook Comments