Βαρουφάκης: «Είμαι αριστερός μαρξιστής από τα γεννοφάσκια μου - βαθιά μνημονιακό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ»

MarketNews

Βαρουφάκης: «Είμαι αριστερός μαρξιστής από τα γεννοφάσκια μου - βαθιά μνημονιακό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο επικεφαλής του Μέρα25 αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις περίφημες ηχογραφήσεις του Eurogroup, τον ΣΥΡΙΖΑ και την σχέση του με τον Σόιμπλε.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Αποτύπωμα», επανέλαβε πως τον άλλο μήνα, στις 10 Μαρτίου, θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων που ανέφερε πως έκανε, το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή για δύο λόγους.

«Ο ένας είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα μέσα στην Βουλή», είπε χαρακτηριστικά. Στην συνέντευξή του χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα «βαθιά μνημονιακό κόμμα», ενώ έκανε επίθεση στον Σόιμπλε, τον οποίο ανέφερε πως έχει στις ηχογραφήσεις να λέει πως τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα «τα ήθελε για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας».

«Είμαι αριστερός μαρξιστής από τα γεννοφάσκια μου»

Αρχικά ο κ. Βαρουφακης είπε ότι ο λόγος που το ΜέΡα25 πέτυχε να βρίσκεται στη Βουλή, είναι ότι «όπου πηγαίναμε, στους δήμους στα σινεμά, στην επαρχία πάντα μιλάγαμε με θετικό πρόσημο, λόγο, πρόγραμμα δεν καθόμασταν να ανασκαλίσουμε όλη τη τραγωδία της 10ετίας». Πρόσθεσε ότι το ΜέΡα25 έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, καθώς και πως ο ίδιος είναι «αριστερός μαρξιστής από τα γεννοφάσκια μου. Έτσι γεννήθηκα έτσι θα πεθάνω».

«Βαθιά μνημονιακό κόμμα»

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Οικονομικών, έκανε αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «καμία άλλη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε με τέτοια πίστη και αποφασιστικότητα τις εντολές του Σόιμπλε», χαρακτηρίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ένα «βαθιά μνημονιακό κόμμα». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν θα πρέπει να τον θεωρεί σύμμαχο στις εκλογές με την απλή αναλογική, αναφέροντας πως ο Τσίπρας ήταν αυτός που «υπέγραψε το τέταρτο μνημόνιο».

«Τραγέλαφος η προανακριτική για Παπαγγελόπουλο»

Για τις κατηγορίες στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον κ. Παπαγγελόπουλο που κατηγορείται ότι ως υπουργός παραβίασε ακριβώς την διάκριση των εξουσιών και διέταζε σε εισαγγελείς τί να κάνουν, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τον οποιονδήποτε;».

«Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι βουλευτές κάθονται γύρω γύρω και προσποιούνται ότι είναι δικαστές και εισαγγελείς;». 
Η πρόταση του ΜέΡα25 είναι ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα σώμα δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, κάτι σαν το FBI» που θα είναι «ανεξάρτητο από τη κυβέρνηση».

Για τη μη συμμετοχή του ΜέΡα25 στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου τόνισε ότι «εμείς δεν πηγαίνουμε από πεποίθηση. Είναι ένας τραγέλαφος στο οποίο κανένα δημοκρατικό πολιτικό κόμμα δεν πρέπει να συμμετέχει»«Οποιοσδήποτε πολίτης έρχεται και μας λέει ‘καλά κάνετε και δεν πηγαίνετε. Εδώ δεν υπάρχει απονομή ούτε δικαιοσύνης ούτε αποκατάστασης αλήθειας. Γίνεται αυτό που γίνεται εδώ και δεκαετίες όπου οι μεν ενοχοποιούν τους δε. Όταν όλοι είναι ένοχοι, τότε δεν είναι κανένας ένοχος. Έχουμε την πλήρη απαξίωση τόσο της νομοθετικής όσο και της δικαστικής εξουσίας. Ξεφτιλίζονται και οι δύο». 

O κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό επί ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι «βρήκαν έναν και τον έστειλαν φυλακή για να γλιτώσουν όλοι οι άλλοι. Γελάει το πανελλήνιο».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αθώος, είπε «δεν γνωρίζω και δεν έχω δικαίωμα να έχω άποψη. Αρνούμαι να αποφανθώ για την ενοχή ή την αθωότητα ενός ανθρώπου. Είναι η αρχή του τέλους της δημοκρατίας». 

Εάν η επιτροπή καταλήξει σε πόρισμα παραπεμπτικό (κατηγορία) και το θέμα έρθει στην ολομέλεια, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το ΜέΡα25 θα απέχει από τη ψηφοφορία, «αλλά αυτό θα το κάναμε όποια και να ήταν η περίπτωση».  

«Θα δώσω στις 10 Μαρτίου τις ηχογραφήσεις του Eurogroup»

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προχωράει στη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων από τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας.

«Το κάνω γιατί έγιναν δυο πράγματα που με ενόχλησαν. Το 50% είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο 50% ήταν μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα μέσα στην βουλή. Είπε πως για τα κόκκινα δάνεια και πως για το 40% ευθύνεται ο Βαρουφάκης και τα όσα έκανε μέσα στο Eurogroup. Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν τι έγινε μέσα σε εκείνη τη συνεδρίαση», είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ πως πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Έχουμε έναν μνημονιακό δικομματισμό που χτίζει πολιτικές σήμερα.  Στο πρώτο κιόλας Eurogroup απειλήθηκα από τον Ντάισελμπλουμ πως οι τράπεζες θα κλείσουν. Δεν ξέραμε πως δεν υπάρχουν πρακτικά στο Eurogroup και γι’ αυτό δεν είχα ηχογραφήσει τα τρία πρώτα που συμμετείχα», τόνισε.

«Στις 10 Μαρτίου θα δημοσιοποιήσω τα ηχητικά στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25. Δεν θα γίνει κανένα edit. Είναι καμιά δεκαριά συνεδριάσεις. Θεωρώ πως αυτό που θα κάνω είναι ευρωπαϊκό μου καθήκον. Θα ακούσετε τον Σόιμπλε να λέει πως τα ελληνικά κέρδη θα τα χρησιμοποιήσει αυτός για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Και δεν θα το κάνω τόσο για εμάς όσο για να μάθουν οι Γερμανοί πως χτίζεται η οικονομική πολιτική τους», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Συνεχίζοντας, ο πρώην Έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε: «Άρχισαν να λένε ψέματα και να παίρνουν πίσω αυτά που μας είχαν δώσει. Περίμενα τον πόλεμο που θα δεχόμασταν. Είχαμε μιλήσει με τον Τόμσεν του ΔΝΤ και είχαμε συμφωνήσει για το ΦΠΑ. Δώσαμε τα χέρια. Ήπιαμε και ένα ποτό για να το γιορτάσουμε. Και εκεί που τα ετοιμάζαμε όλα και τις ανακοινώσεις τα πήρε όλα πίσω και μου ζητούσε να του δώσω τα εργασιακά. Αυτό είναι έλλειψη μπέσα. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Δεν είχαν έρθει ποτέ με προτάσεις και έβγαιναν έξω και έλεγαν πως εγώ πήγαινα εκεί χωρίς προτάσεις. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Θα πρέπει να ακούσετε πως τσακωνόντουσαν για τα τελεσίγραφα που έδιναν στην Ελλάδα». 

«Θα ακούγεται ο Σόιμπλε με τη φωνούλα του»

Απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίπα, είπε: «Εσείς δεν θέλετε να ακούσετε τον κ. Σόιμπλε με τη φωνούλα του να λέει για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία από το 2012 τη περίοδο κυβέρνησης Σαμαρά, είχαν υποσχεθεί ότι θα τα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ‘όχι, αυτά τα χρειάζομαι για τον προϋπολογισμό μου’. Δεν έχω υποχρέωση να το μεταφέρω στους Γερμανούς πολίτες για να καταλαβαίνουν τί κάνει ο δικός τους ΥΠΟΙΚ στο δικό τους όνομα; Χωρίς διαφ’ανεια δεν υπάρχει δημοκρατία». 

«Θα ήταν καλύτερα να είχαμε βγει από το ευρώ»

«Αν είχαμε βγει από το ευρώ θα ήταν κακό. Θα χάναμε άλλο 10,5% του ΑΕΠ, αλλά μέσα σε 18 μήνες θα το είχαμε αναπληρώσει, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς. Επιμένω και σήμερα πως το Grexit ήταν προτιμότερο, αλλά η απειλή πως θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη ήταν κούφια. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που κάνουν ακόμα και σήμερα», σχολίασε.

«Εγώ δεν εκβίασα κανέναν»

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, συνέχισε την επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Σόιμπλε, κάνοντας αναφορά και στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως ήταν ορντινάτσα του Γερμανού υπουργού.

«Συμπονώ τους πρώην συντρόφους μου στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι πρέπει να πουν για να δικαιολογήσουν την κωλοτούμπα που έκαναν με την υπογραφή του μνημονίου. Τους απαντώ με τα ηχητικά. Εγώ δεν εκβίασα κανέναν. Έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου να μιλήσω μαζί τους και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της ευρωζώνης», είπε και συνέχισε:

«Έχω σκεφτεί τις νομικές επιπτώσεις από τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων. Αλλά υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου που με καλύπτει. Αλλά σε κάθε περίπτωση αφού το επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον θα το κάνω. Αυτό που έκανα ήταν το πιο τίμιο πράγμα που έχω κάνει. Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Ο Σόιμπλε δεν έχει διαφορά από κάποιον που ζητάει φακελάκι. Η πρώτη σύγκρουση με τον Τσίπρα ήταν για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έπεσα από τα σύννεφα και ένιωσα πως εδώ τελειώνουμε».

Ο Βαρουφάκης είπε πως ήταν οργισμένος με την συμπεριφορά του Ντάισελμπλουμ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα σκάσω αν δεν απαντήσω στον Ντάισελμπλουμ. Καταρχάς δεν ήταν πρώτος παίκτης. Έτσι ήθελε να δείχνει, αλλά δεν ήταν. Ορτινάντσα του Σόιμπλε ήταν. Η ομιλία μου στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχα ήταν η πιο διπλωματική που έχω κάνει ποτέ. Πήγα με καλή διάθεση. Και γυρνάει ο Ντάισελμπλουμ και μου λέει θα τα υπογράψεις όλα τώρα. Τόλμησε και μου είπε: Ή υπογράφεις ή κλείνουν οι τράπεζες. Και με κατηγορεί ότι μίλησα εκείνη την ώρα με τον Τσίπρα. Δεν έπρεπε να ενημερώσω τον πρωθυπουργό μου; Τότε θα έπρεπε να με πάτε για εσχάτη προδοσία. Ο Ντάισελμπλουμ ήθελε να μπει σφήνα ανάμεσα σε εμένα και τον Τσίπρα. Δεν το κατάφερε τότε αλλά μερικούς μήνες αργότερα» σχολίασε, λέγοντας πως «έπρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015».

Για κόκκινα δάνεια και κατασχέσεις σπιτιών: «Το 2009 τα κόκκινα δάνεια ήταν 9%, το 2015 έφτασε στο 40% και περισσότερο. Σε αυτό δεν φταίνε οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά η καθίζηση της οικονομίας. Το ιδιωτικό χρέος είναι μια τεράστια βόμβα. Μας ανησυχεί το έχει επιλεχθεί μια λύση η οποία θα αποτύχει. Θα χειροκροτούσα τον κ. Σταϊκούρα αν τα κατάφερνε αλλά με αυτό το σχέδιο δεν θα τα καταφέρει. Η λύση θα ήταν να μην πουληθούν τα κόκκινα δάνεια. Θα πρέπει να παγώσουν (όχι να διαγραφούν) και να αφήσουμε τους δανειολήπτες να ορθοποδήσουν».

Για τα πλεονάσματα επί Τσίπρα: «Δεν μετανιώνω για την κοινή πορεία που είχαμε με τον Αλέξη Τσίπρα. Είχαμε φιλικές σχέσεις, αλλά δεν ήμασταν φίλοι. Ήρθαμε κοντά εξαιτίας της χρεωκοπίας. Αν δεν είχε χρεοκοπήσει η Ελλάδα, εγώ θα είχα παραμείνει στο πανεπιστήμιο. Έδωσε στους εταίρους μας τα πρωτογενή πλεονάσματα, πίσω από την πλάτη μου. Και προφανώς μετά η άλλη πλευρά δεν μου έδινε σημασία. Και σήμερα πλέον ο Τσίπρας με κατηγορεί πως δεν μου έδιναν σημασία. Κάτι δηλαδή που αυτός προκάλεσε».