Το fund της Kames Capital το οποίο επενδύει στην αγορά ομολόγων (Strategic Bond Fund) συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Τον Οκτώβριο το fund είχε χαρακτηρίσει τα ελληνικά ομόλογα ως την καλύτερη κατηγορία assets στον κόσμο για να “κρατά”” κανείς στο χαρτοφυλάκιό του, και συνεχίζει να το πιστεύει. “Συνεχίζει να μας αρέσει το μακροοικονομικό story της Ελλάδας. Μας αρέσουν και τα κρατικά ελληνικά ομόλογα αλλά και τα εταιρικά, ειδικά αυτά των ελληνικών τραπεζών”, σημειώνουν οι διαχειριστές του ομολογιακού fund της Kames Capital, Colin Finlayson και Alex Pelteshki, μιλώντας στο Wealth Manager.

Όπως τονίζουν, μπορεί το τρέχον περιβάλλον των αρνητικών αποδόσεων διεθνώς να παρουσιάζει προκλήσεις με τις αποτιμήσεις πολλών ομολόγων να είναι σε επίπεδα που δεν έχουμε δει ποτέ στην ιστορία, ωστόσο προσφέρει παράλληλα και μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες. Αν και πολλοί μπήκαν στον πειρασμό να ρευστοποιήσουν το ρίσκο που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους καθώς εκτιμήσαν πως οι αποδόσεις δεν θα κινηθούν χαμηλότερα, ωστόσο η πραγματικότητα της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών σε συνδυασμό με το μακροοικονομικό περιβάλλον “δικαιολογούν” ακόμη χαμηλότερα yields.

Την σύσταση υπεραπόδοσης για τα ελληνικά ομόλογα διατηρεί από την πλευρά της και η DZ Bank. Τα νέα για την Ελλάδα συνεχίζουν να είναι θετικά, όπως υποστηρίζει, και η τάση συρρίκνωσής των spreads θα συνεχιστεί, όπως εκτιμά.

Οι φόβοι για τον κορωνοϊό έχουν ωθήσει σε ράλι τα ομόλογα της ευρωζώνης με τα γερμανικά Bunds να βλέπουν βουτιά της τάξης των 20 μ.β τις τελευταίες εβδομάδες στις αποδόσεις τους οι οποίες κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2019.  Ωστόσο, όπως τονίζει, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν καταφέρει να σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις σε όλο το περιβάλλον των ομολόγων της ευρωζώνης, με την πτώσης των spreads τους έναντι της Γερμανίας να είναι η μεγαλύτερή στην περιοχή.

Η πρόσφατη απόφαση της Fitch να αναβαθμίσει την Ελλάδα στο ΒΒ με θετικές προοπτικές έχει βοηθήσει σημαντικά στο να διατηρηθεί το ράλι στην αγορά, όπως επισημαίνει η DZ Bank. Αν και γενικότερα εκτιμά πως το επόμενο διάστημα τα spreads στην ευρωζώνη θα αυξηθούν ελαφρώς, με την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία να αποτελεί μία πιθανή εστία ανησυχιών, ωστόσο συνεχίζει να χαρακτηρίζει τα ελληνικά ομόλογα ως “outperformers” δηλαδή ότι θα σημειώσουνε ανώτερες επιδόσεις από όλους τους υπόλοιπους τίτλους της περιοχής.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments