Ο Χοακίν Φίνιξ, για ακόμη μία φορά, παραδίδει μαθήματα φιλοζωίας σε όλο τον πλανήτη, αφού μία ημέρα μετά τη βράβευσή του στα Όσκαρ πήγε σε σφαγείο της Νότιας Καλλιφόρνια για σώσει αγελάδες μαζί με τα μωρά τους πριν την σφαγή.

Όταν κέρδισε το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το «Τζόκερ» στα Όσκαρ περπάτησε στο κόκκινο χαλί και είπε: «Πιστεύω πως το μεγαλύτερο δώρο που μου δόθηκε, και σε πολλούς ανθρώπους (στη βιομηχανία του θεάματος), είναι η ευκαιρία να χρησιμοποιώ τη φωνή μου για όσους δεν έχουν». Και το έκανε, έδωσε φωνή σε ανθρώπους που υφίστανται διακρίσεις, μίλησε για τον σεξισμό, τον ρατσισμό, τα queer δικαιώματα, το (άδικο) δίκαιο του ισχυρού και έδωσε φωνή στα πλάσματα που τη στερούνται, στα αιώνια αόρατα θύματα, στα ζώα.

«Νομίζω πως έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από τον φυσικό κόσμο. Πολλοί από εμάς έχουμε μια εγωκεντρική οπτική του κόσμου και πιστεύουμε πως είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Μπαίνουμε στον φυσικό κόσμο και τον λεηλατούμε για τις πηγές του. Νιώθουμε πως έχουμε δικαίωμα να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και να κλέβουμε το μωρό της, παρόλο που οι κραυγές απελπισίας της είναι ολοφάνερες. Μετά παίρνουμε το γάλα της που προορίζεται για το μικρό της και το βάζουμε στον καφέ και τα δημητριακά μας», είπε ο Χοακίν Φίνιξ σχεδόν βουρκώνοντας και κομπιάζοντας.

Μία μέρα αφού έδωσε φωνή στα ζώα και μίλησε για τα δεινά της γαλακτοβιομηχανίας βρέθηκε ο ίδιος μαζί με τον σκηνοθέτη, Σον Μόνσον, ως επισκέπτης στο «Manning Beef», ένα σφαγείο στη Νότια Καλιφόρνια, όπου είχε προγραμματίσει «ξενάγηση» η οργάνωση «Animal Save» του Λος Άντζελες. Ο διευθύνων σύμβουλος του σφαγείου έδειξε στον ηθοποιό μια αγελάδα που είχε μόλις γεννήσει το μοσχαράκι της. Τότε Φίνιξ αποφάσισε να απομακρύνει τα θηλαστικά από το σφαγείο. Πρόκειται για την 5η μητέρα με το παιδί της που διασώζονται από το συγκεκριμένο σφαγείο. Τα ζώα, που ο Φίνιξ τα ονόμασε «Liberty» και «Indigo» θα ζήσουν στο εξής στο «Farm Sanctuary» μια δομή που προασπίζει τα δικαιώματα των ζώων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, αμέσως μετά την 26η τελετή απονομής των βραβείων SAG, όπου απέσπασε ακόμα ένα βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το «Τζόκερ», πήγε σε σφαγείο της Καλιφόρνιας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την προγραμματισμένη σφαγή των χοίρων και να τους προσφέρει για τελευταία φορά νερό και συμπαράσταση μαζί με άλλους φιλόζωους. «Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει τα βασανιστήρια και την αγωνία των ζώων στις διαδικασίες σφαγής των εργοστασίων κρέατος. Εγώ στέκομαι εδώ ως μάρτυρας. Οφείλω να είμαι εδώ», επεσήμανε εκείνη την ημέρα μιλώντας στο CNN.

Facebook Comments