Η είσοδος των funds και των εταιρειών διαχείρισης στην αγορά των κόκκινων δανείων είναι πλέον δεδομένη. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και η οποία είχε στον πυρήνα της την αποφυγή των πλειστηριασμών από τον ερχόμενο Μάιο, θα αποτελεί παρελθόν, μετά και τη λήξη του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με το ΝΕΑ, οι δανειολήπτες λοιπόν, τα δάνεια των οποίων έχουν ήδη μεταβιβασθεί σε funds και εταιρείες διαχείρισης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις τους, τις οποίες εάν δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν, ενδέχεται να αναγκαστούν να το κάνουν με δυσμενέστερους όρους σε σχέση με τα όσα σήμερα ισχύουν.

Μάλιστα, αν και μέχρι σήμερα οι τράπεζες δεν προχωρούσαν σε μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς ο αριθμός αυξάνεται, με εταιρείες απόκτησης και διαχείρισης απαιτήσεων να έχουν και αυτές αναγγείλει δεκάδες πλειστηριασμούς.

Ενδεικτικό είναι ότι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε ως στόχος να διενεργηθούν περί τους 50.000 πλειστηριασμούς έως το 2021, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός εάν σκεφτεί κανείς ότι το 2019 ο αριθμός των πλειστηριασμών που έγιναν έφτασε τους 29.109. Από την αρχή του 2020 έως και την περασμένη Πέμπτη (13/2/2020) ολοκληρωθήκαν συνολικά 1.419 πλειστηριασμοί, ενώ έχουν πάρει ημερομηνία διεξαγωγής έως και τον ερχόμενο Ιούνιο 3.370, με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά.

Facebook Comments