Τα ΄χει τελικά αυτά η παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Πάνω που πιστεύεις ότι σουλούπωσες την εθνική σου οικονομία και ετοιμάζεσαι να βγεις στο ξέφωτο, έρχεται ένας ιός από την άλλη πλευρά του πλανήτη και τα κάνει όλα μαντάρα. Συνέβαιναν πάντα αυτά στην ανθρώπινη ιστορία, μόνο που κάποτε οι επιδημίες που σάρωναν τους ανθρώπινους πληθυσμούς έκαναν δεκαετίες να φθάσουν από την το ένα ημισφαίριο στο άλλο κι από την μια ήπειρο στην διπλανή. Τώρα με μια πτήση λίγων ωρών οι ιοί κάνουν παγκόσμιο σουλάτσο βάζοντας σε δοκιμασία τους ανθρώπους και τις οικονομικές δομές.

Βεβαίως, κάποτε αργούσαν να καταλάβουν την αρρώστια αλλά αργούσαν και να βρουν και κάποια θεραπεία να την αντιμετωπίσουν. Στις μέρες μας όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες του πλανήτη εργάζονται πυρετωδώς για να το φτιάξουν. Θα γίνει αυτό, απλώς ως τότε κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει το οικονομικό (πέραν του ανθρωπίνου) κόστος αυτής της αναπάντεχης ιστορίας. Οι αριθμοί που δημοσιεύονται είναι σοκαριστικοί, απ’ αυτούς καταλαβαίνουμε σε τι βαθμό έχει παγκοσμιοποιηθεί ο πλανήτης και πόσο αλληλένδετες είναι πια οι οικονομίες.

Είναι λογικό βέβαια εμείς οι Έλληνες να βιώνουμε ως αδικία αυτό που συμβαίνει. Δέκα χρόνια παλεύαμε με την φτώχεια μας μέσα στην κρίση ενώ όλοι οι υπόλοιποι γύρω μας καλοπερνούσαν και τώρα που καταφέραμε να βγάλουμε την μύτη λίγο πάνω απ’ το νερό ήρθε ένας ιός για να μας ξαναβυθίσει μαζί με όλους τους υπόλοιπους. Στην οικονομία όμως δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο, υπάρχουν μόνο δεδομένα. Αν ο κορωνοϊός αποδειχθεί αιτία για παγκόσμια ύφεση, τότε πράγματι την έχουμε άσχημα. Ας ελπίσουμε ότι οι διεθνείς προσπάθειες θα φέρουν ως αποτέλεσμα τον σχετικό περιορισμό του.

Διαφορετικά, το πρώτο πλήγμα που θα δεχτούμε θα είναι στον τουρισμό. Ποιος θα μπει σε αεροπλάνο για να πάει διακοπές όταν φοβάται ότι θα κολλήσει; Και για φανταστείτε Αύγουστο μήνα σε πολυσύχναστη τουριστική περιοχή, να ακουστεί ότι βρέθηκε κρούσμα. Μέσα σε μια νύχτα θα αδειάσει. Αλλά ας μην προτρέχουμε. Προς το παρόν την πληρώνουν τα χρηματιστήρια και οι αεροπορικές εταιρείες. Μπορεί το ίδιο γρήγορα που εξαπλώθηκε ο ιός να έρθει και η ανάκαμψη του.

Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε όλοι έτοιμοι. Όχι μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές των νοσοκομείων, όλοι μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρακτικά αλλά και ψυχολογικά. Διότι αν αύριο βρεθούν κρούσματα σε μια περιοχή της Αθήνας ή σε μια επαρχιακή πόλη, πόσο έτοιμοι είμαστε να συμβιβαστούμε με την ιδέα της καραντίνας; Οι Έλληνες δεν τα έχουν μάθει αυτά και δεν φημίζονται για την πειθαρχία ή την υπομονή τους. Για να δούμε λοιπόν τι θα μας ξημερώσει. Και από οικονομική κι από ψυχολογική πλευρά.  

Facebook Comments