Μετά τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο οποίος είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την περασμένη εβδομάδα, «παρών» στην κούρσα για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών δήλωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ καθώς και ο πρώην βουλευτής της CDU και πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Φρίντριχ Μερτς.

Ο Άρμιν Λάσετ θεωρείται μετριοπαθής, έμπιστος της Μέρκελ που υπεραμύνθηκε μάλιστα επανειλημμένως της αμφιλεγόμενης προσφυγικής της πολιτικής την εποχή που η καγκελάριος βαλλόταν πανταχόθεν. Το 2010 και πριν αναλάβει την πρωθυπουργία του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου ο σήμερα 59χρονος έγινε ο πρώτος κρατιδιακός υπουργός Ενσωμάτωσης στη Γερμανία. Έχοντας ένα αρκετά φιλελεύθερο προφίλ, κυρίως σε ό,τι αφορά την πολιτική έναντι των ξένων, έχει προκαλέσει συχνά την αντίδραση και ενίοτε οργή της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός του.

Η απόφασή του να προτείνει σε περίπτωση εκλογής του τον συντηρητικό νυν υπουργό Υγείας Γενς Σπαν ως αντιπρόεδρο του κόμματος, ερμηνεύεται ως προσπάθεια ανοίγματος προς τη δεξιά/ συντηρητική πτέρυγα της CDU. Σημειωτέον ότι μέχρι και χθες θεωρούνταν βέβαιο ότι και ο Σπαν θα έμπαινε αυτόνομα στη μάχη της διαδοχής ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς του κόμματος, όντας μάλιστα υποψήφιος στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές.

Μερτς: Πρέπει να γίνουν διορθώσεις της πολιτικής Μέρκελ

Επιφανέστερος εκφραστής της συντηρητικής πτέρυγας ο Φρίντριχ Μερτς που ανακοίνωσε επίσης σήμερα την υποψηφιότητά του. Σε αντίθεση με τον «μερκελιστή» Λάσετ, ο Μερτς θεωρείται άσπονδος εσωκομματικός εχθρός της Άγκελα Μέρκελ, ο οποίος προ 10ετίας είχε εγκαταλείψει μάλιστα την ενεργό πολιτική λόγω της σύγκρουσής του με την καγκελάριο.

Παρότι ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο δεξιάς στροφής της CDU σε περίπτωση εκλογής του, αναλυτές εκτιμούν ότι βασικό μέλημά του θα είναι να ανακαταλάβει τον δεξιό χώρο, τον οποίο παραμέλησε η Μέρκελ προς όφελος του κέντρου, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο στο ακροδεξιό AfD. Πρέπει να προχωρήσουμε σε διορθώσεις της πολιτικής που ακολουθήθηκε, είπε ο Μερτς, ο οποίος διακρίνεται για τις ρητορικές του ικανότητες.

Κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του ο στενός φίλος του Σόιμπλε, Μερτς, εξέφρασε επίσης τις ενστάσεις του ως προς την ακολουθούμενη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ειδικότερα.

Facebook Comments