Εδώ και μια εβδομάδα γίνεται μεγάλη συζήτηση στο διαδίκτυο αναφορικά με το εγχείρημα «Αστυνομία Ζώων» που παρουσίασε ο Παναγιώτης Μήλας μέσα από τη σελίδα του και το κανάλι του στο YouTube.

Στις σελίδες της Αστυνομίας Ζώων σε facebook και Instagram διαβάζουμε ότι πρόκειται για ένα project που οργανώνεται από το κράτος και τους δήμους.

Όμως η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική καθώς καμία επίσημη ανακοίνωση από κρατικό φορέα δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετικά με το συγκεκριμένο εγχείρημα. Κατά πόσο ένας ιδιώτης είτε μόνος είτε μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας μπορεί να εμφανίζει κάτι ως Αστυνομία;

Τον προβληματισμό αυτό ανέπτυξε δημόσια στον προσωπικό της λογαριασμό η Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Dogs’ Voice η οποία στηρίζει τον θεσμό της αστυνομίας ζώων αλλά με τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις.

Παραθέτουμε το κείμενο:

Θα σας πω μια ιστορία που δεν αφορά στα ζώα αλλά στην παιδεία αστικής δημοκρατίας που -δεν- έχουμε στην Ελλάδα:

1. Ένας ιδιώτης ανακοινώνει πριν από μια εβδομάδα ότι βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην ίδρυση ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ζώων.
2. Ανακοινώνει ότι την “πρωτοβουλία” στηρίζει επίσημα η κυβέρνηση και οι δήμοι και αναφέρει γραπτά ότι την στηρίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο ίδιος ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.
3. Ανακοινώνει ότι το “εγχείρημα” αυτό θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο πανελλήνιο στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και μάλιστα ότι θα την παρουσιάσει με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.
4. Πράγματι, το γύρισμα έχει γίνει και πράγματι ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (του οποίου η αρμοδιότητα ουδεμία σχέση έχει είτε με τα ζώα είτε με την τοπική αυτοδιοίκηση) εμφανίζεται μαζί του στο γύρισμα της εκπομπής που θα προβαλλόταν προχθές αλλά θα προβληθεί τελικώς την επόμενη εβδομάδα.
5. Για τους σκοπούς αυτού του project o ιδιώτης αυτός έχει πάρει το ΕΠΙΣΗΜΟ σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας το έχει ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΙ για να αποδώσει το σήμα της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ζώων.
6. Ο ιδιώτης αυτός έχει δηλώσει δημόσια και κατηγορηματικά ότι το εγχείρημα αυτό ΔΕΝ χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά από άλλους ιδιώτες και πηγές.
7. Ο ιδιώτης αυτός ζητά μανιωδώς από τον κόσμο να κάνει like και follow στις σελίδες της Αστυνομίας Ζωών σε facebook και instagram. Ο κόσμος βλέποντας το επίσημο σήμα της αστυνομίας παραποιημένο και θεωρώντας πώς πράγματι αυτό είναι ένα επίσημο εγχείρημα κάνει like/follow και επαινεί τον ιδιώτη. Μέσα σε μια εβδομάδα οι σελίδες αυτές μαζεύουν πάνω από 25.000 followers.
8. Ο ιδιώτης αυτός διατηρεί κανάλι στο YouTube το οποίο είναι το κανάλι ενημέρωσης της “αστυνομίας” στο οποίο ανεβάζει video για το εγχείρημα και τα προβάλλει μέσα α
πό τις σελίδες της Αστυνομίας Ζώων και του οποίου καναλιού η δημοτικότητα αυξάνεται προσπορίζοντας στον ίδιο περαιτέρω δημοσιότητα.

Δηλαδή κοντολογίς έχουμε: έναν Υπουργό άσχετης αρμοδιότητας που ευλογεί δημόσια σε εκπομπή ψυχαγωγίας το εγχείρημα ενός ΙΔΙΩΤΗ το οποίο δημοσιεύει παντού ως ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ζώων παραποιώντας το ΕΠΙΣΗΜΟ σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας με πασιφανή παραπληροφόρηση του κοινού ως προς το θεσμικό περίβλημα αυτής της “πρωτοβουλίας”. Μέσα στις σελίδες της Αστυνομίας Ζώων στο about αναγράφεται “Η σελίδα έχει σκοπό να σας ενημερώσει για το project της Αστυνομίας Ζώων που ετοιμάζεται από κράτος και δήμους”. Καμία επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία ή την ΚΕΔΕ δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετικά με το θέμα και ούτε πρόκειται εφόσον δεν έχουν ιδέα περί αυτού.

Είναι δηλαδή για να καταλάβετε σαν να βγω εγώ στη Μενεγάκη με τον Υπουργό Τουρισμού και να ανακοινώσω ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Παίδων με παραποίηση του επίσημου σήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Ποια θα ήταν η νομική μου μεταχείριση; Ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τον Υπουργό αν συμμετείχε μαζί μου σε κάτι τέτοιο; Οι εταιρείες security αν αυτο-αποκαλούνταν Αστυνομίες τι πιστεύετε ότι θα είχε συμβεί;

Πολλά τα ερωτήματα…

Ο συγκεκριμένος ιδιώτης πάντως συνεχίζει ακάθεκτος την προώθηση της “αστυνομίας” του και η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είτε τον στηρίζει μέσω άσχετου Υπουργού, είτε δεν έχει ιδέα είτε κάθεται και παρακολουθεί θεατής.

Facebook Comments