Η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται αντιμέτωπη για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση. Το 2009 η Ευρώπη κλήθηκε να αντιμετωπίσει  την οικονομική κρίση στην οποία απέτυχε παταγωδώς, καθώς η προσήλωση σε ένα φιλελεύθερο μοντέλο, όπου ο πιο δυνατός επιβιώνει και με αυτόν η οικονομία προχωράει στην επόμενη μέρα, έφερε την ισχυρή Ιταλική οικονομία σε μια διαρκεί ύφεση. Εκτός από την Ιταλία που ήταν η 3η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην ζώνη του Ευρώ, προβλήματα αντιμετώπισε και η Κύπρος, όπου αρκετοί άνθρωποι έχασαν ένα μεγάλο ποσό των καταθέσεων τους. Στις χώρες με οικονομικά προβλήματα συναντάμε και την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα το συναντάμε στην Ελλάδα, όπου η χώρα μας προσπαθεί ακόμη να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξής και σταθερότητας, αλλά στην  κοινωνία επικρατεί η αβεβαιότητα.

Τον Μάρτιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει μια υγειονομική κρίση μια περίοδο που είναι πολύ πιθανών το γενικευμένο lockdown στον Νότο να φέρει πάλι τις οικονομίες αυτών των κρατών στο σημείο μηδέν και αυτή την φορά το ζήτημα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, ίσως  καταστρέψει ολοσχερώς μια σημαντική παροχή του κράτους πρόνοιας, την παροχή δημόσια υγείας. Αυτή την φορά η νέο-φιλελεύθερη προσέγγιση δεν έχει ελπίδα επιβίωσης. Το  lock down  φέρνει αρκετές ζημιές στις επιχειρήσεις όλων των βαθμίδων αλλά και στις αγορές, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι αυτή την περίοδο να χάσουν τις δουλειές τους και να μειωθεί ο τζίρος των καταστηματαρχών.

Αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στηρίξει οικονομικά τα κράτη να δείξει μια ελαστικότητα γιατί σε κρίσιμες καταστάσεις ο κρατικός παρεμβατισμός είναι αυτός που μπορεί να σώσει την οικονομία. Η αγορά έχει αποδειχθεί ότι από μόνη της καταστρέφει την ανθρώπινη ζωή και εξαθλιώνει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σε όλες τις μεγάλες κρίσεις ο κρατικός παρεμβατισμός διέσωσε εκατομμύρια δουλειές και ανθρώπους. Σε μια μάχη με ένα ιό που δοκιμάζει το σύστημα υγείας Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ελαστικότητα απέναντι στα μέλη της και να τους παρέχει απλόχερα την βοήθεια που χρειάζονται τα κράτη για να διασώσουν την οικονομία τους και να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα.

Αυτές τις μέρες υπάρχει τεράστια ανάγκη της κοινωνίας για δημόσια υγεία, το κράτος πρέπει να παρακάμψει τις άλλες οικονομικές του υποχρεώσεις και επικεντρωθεί στην ενίσχυση του τομέα της υγείας του κράτους πρόνοιας, στην βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, αλλά και των εργαζομένων που χάνουν τα μεροκάματά τους λόγω αυτού του γενικευμένου lock down για λόγους δημόσιας  υγείας. Το κράτος είναι το μόνο που μπορεί να διασώσει μια επιχείρηση και να περιορίσει την ανεργία ελέγχοντας την αγορά. Η ελεύθερη αγορά φαίνεται να διογκώνει τα οικονομικά προβλήματα προς όφελος ελάχιστων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες σε ένα ενδεχόμενο κράχ  διασώζονται μόνο από την επέμβαση του κράτους.

Οι διδαχές του Κέυνς για τον κρατικό παρεμβατισμό αναφέρονται ως οικονομία πολέμου, αλλά είναι η μόνη λύση που κρατά και διατηρεί την οικονομία σε μια καλή πορεία και την κοινωνία με ελάχιστα προβλήματα και μείωση των οικονομικών ανισοτήτων. Οι νέο-φιλελεύθερες τακτικές μετά την επέλαση του κορωνοϊου  φαίνεται να είναι πλήρως αποτυχημένες διότι τα ορθά οικονομικά συστήματα είναι ανθεκτικά στην κρίση και δεν καταρρέουν με την πρώτη δυσκολία. Φαίνεται ότι ο ιός εκτός από πάρα πολλούς πολίτες σκότωσε και την πληγωμένη από την κρίση του 2009 νέο-φιλελεύθερη προσέγγιση της οικονομίας.

Facebook Comments