Δεν ζούμε σε κανονικότητα. Τίποτα δεν είναι κανονικό. Ζούμε εν μέσω πανδημίας. Έχουμε πόλεμο. Ο κορωνοϊός (covid-19) σκοτώνει και δεν κάνει διακρίσεις. Η Ιταλία που βρίσκεται δίπλα μας μετρά περισσότερους από 7.500 νεκρούς. Η Ισπανία 3.500. Η Γαλλία είναι επίσης σε τραγική κατάσταση. Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο οι προβλέψεις είναι ακόμα χειρότερες και από όσα συμβαίνουν στην Ιταλία. Η Ελλάδα δεν έχει γίνει (ακόμα τουλάχιστον) «Ιταλία» γιατί έλαβε έγκαιρα αυστηρά μέτρα. 
 
Η αντιμετώπιση μίας κοινωνίας στα ζώα αποτελεί καθρέφτη της. Στην Κίνα που προτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός (covid-19) πετούσαν τα σκυλιά από τα μπαλκόνια, έκαναν «ευθανασίες» στο δρόμο ή τα άφηναν να πεθάνουν από τη πείνα. Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά στα χρονικά, κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τον περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας την Κυριακή 22/3 ο υφυπουργός, Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, έκανε μνεία για τα αδέσποτα ζώα αυτή την περίοδο ενώ νωρίτερα είχε ήδη στείλει σχετική επιστολή στους δημάρχους με θέμα «ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα».

Τη Δευτέρα 23/3 τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα για τον περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας και την Τετάρτη 25/3 κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης ανακοινώθηκαν ειδικές εξαιρέσεις για τα ζώα συντροφιάς. Ήδη είχαν παραμείνει ανοιχτά τα pet shops και επιτρεπόταν η βόλτα με κατοικίδιο. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώου σε κτηνίατρο, όπως επιτρέπεται η μεταφορά ανθρώπου σε γιατρό. Επιτρέπεται, επίσης, η σίτιση αδέσποτων ζώων εντός των ορίων του δήμου διαμονής, κατόπιν βεβαίωσης από το δήμο, ενώ για φιλόζωους που σιτίζουν αδέσποτα ή δεσποζόμενα ζώα εκτός του δήμου τους θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικά σωματεία, στο δήμο όπου βρίσκονται τα ζώα ή ακόμη και σε απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται εθελοντικά να σιτίσουν. Δυστυχώς, δεν είναι ιδανικό για τα ζώα αλλά σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει διασπορά του ιού και αρκετοί επιτήδειοι θα κάνουν κατάχρηση και με πρόφαση τα ζώα μπορεί να κάνουν ακόμη και… ολόκληρες εκδρομές. 

Γι’ αυτό ήδη ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Dogs’ Voice» αφιλοκερδώς δημιούργησε πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και των αιτημάτων σίτισης για παροχή βοήθειας μεταξύ φιλόζωων εθελοντών και φιλοζωικών σωματείων σε όλη την Ελλάδα. Φιλόζωοι σε όλη την Ελλάδα οργανώνονται για να βοηθήσουν ανθρώπους και ζώα. 

Για να μπείτε στην πλατφόρμα και να δώσετε ή να ζητήσετε βοήθεια μπείτε εδώ covid19.dogsvoice.gr

Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι είτε δεν έχουν καταλάβει ότι ζούμε εν μέσω πανδημίας κι έχουμε πόλεμο είτε παίζουν επικίνδυνα -για ανθρώπους και ζώα- μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των ζώων. 

Η κατάσταση είναι έκτακτη και απαιτεί έκτακτες λύσεις. Πρέπει όλοι μαζί να «βάλουμε πλάτη». Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι καθολικά, οι εξαιρέσεις που έγιναν ειδικά για τα ζώα ήταν οι μόνες δυνατές. 

ΥΓ: Όση ώρα διαβάζετε αυτό το κείμενο στην Ιταλία πέθαναν δύο άνθρωποι και στην Ισπανία πέθαναν άλλοι δύο. Πιθανότατα πέθαναν αβοήθητοι χωρίς καν να λάβουν την απαιτούμενη περίθαλψη, ίσως δεν υπήρχε καν διαθέσιμος αναπνευστήρας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με αυτές τις συνθήκες, όχι με τις ιδανικές που επιμένουν να νομίζουν κάποιοι.

Αναλυτικότερα

1. Για σίτιση αδέσποτων ζώων:

α. Αν η σίτιση γίνεται εντός του Δήμου που διαμένει ο εθελοντής αυτός θα αιτείται και θα λαμβάνει από το Δήμο στον οποίο διαμένει και σιτίζει ειδική βεβαίωση για τη σίτιση αδέσποτων ζώων με μέγιστη διάρκεια σίτισης τις 3 ώρες. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος θα συνεργαστεί με τους Δήμους για το σκοπό αυτό. Παρακαλούμε όσοι σιτίζετε αδέσποτα ζώα να επικοινωνήσετε αύριο με τους Δήμους σας προκειμένου να λάβετε τις βεβαιώσεις σίτισης αδέσποτων ζώων.

β. Αν η σίτιση γίνεται εκτός του Δήμου που διαμένει ο εθελοντής θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια σε φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές που διαμένουν στο Δήμο στον οποίο γίνεται η σίτιση. Ο Υφυπουργός προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις πρότεινε την αυτο-οργάνωση φιλοζωικών σωματείων, εθελοντών και Δήμων προκειμένου να μη μείνει κανένα αδέσποτο χωρίς την πρόσβαση σε τροφή και καθαρό νερό αλλά και να μην υπάρξει περαιτέρω κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Πάντως, εθελοντές που σιτίζουν σε όμορο ή κοντινό Δήμο στην κατοικία τους αδέσποτα ζώα σε καταφύγιο θα μπορούν να πάρουν βεβαίωση από το Δήμο που σιτίζουν και στον οποίο δεν διαμένουν μόνιμα.

2. Μεταφορά αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων στον κτηνίατρο:

Καλύπτεται όπως και η μεταφορά ανθρώπων στο γιατρό, δηλαδή με το λόγο 1 της φόρμας Β ή με sms 1 κενό ονοματεπώνυμο κενό διεύθυνση και αποστολή στο 13033.

 

Facebook Comments