Ζούμε σε πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες καταστάσεις για την γενιά μας. Ποτέ άλλοτε από το 1950 και μετά, η Ελλάδα δεν βρέθηκε μπροστά σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση και δοκιμασία, όπως είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Οι δικές μας οι γενιές δεν είχαν γνωρίσει πόλεμο. Δεν είχαν γνωρίσει ούτε και μια πολύ μεγάλη πρόκληση, όπως είναι αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Βέβαια η χώρα χρεοκόπησε το 2010. Αλλά η επίπτωση στην δημόσια υγεία, στην κοινωνική συνοχή, στην οικονομία της Ελλάδος από την πανδημία, μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερη και από την χρεοκοπία του 2010. 

Ήδη ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού, θα είναι πολύ μεγαλύτερες και από την κρίση του 2001 με την πτώση των δίδυμων πύργων, αλλά και με την μεγάλη ύφεση που προκάλεσε η χρηματιστηριακή κρίση του 2008, με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers. Εδώ και μήνες, από αυτήν εδώ την στήλη επισημαίνουμε ότι δεν είμαστε μεν γνώστες των ιατρικών θεμάτων που σχετίζονται με  την δημόσια υγεία, για να ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα από την πανδημία. Αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τρομακτικές. Και δυστυχώς από ότι φαίνεται επιβεβαιωνόμαστε. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής του Ο.Ο.Σ.Α Ανχελ Γκουρία, επισημαίνει ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στην παγκόσμια οικονομία θα την επηρεάζει αρνητικά για πολλά χρόνια, ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας. Γιατί για πρώτη φορά μιλάει ακόμα και για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα, δίνουμε έναν πολύ δύσκολο αγώνα. Διότι η χώρα μας δεν είχε βγει ακόμα από την οικονομική κρίση, όταν ήρθε η πανδημία για να της δώσει ένα ισχυρό νέο χτύπημα. Ήδη, χάρις στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα κατόρθωσε να μπει στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και να εξασφαλίσει κάποια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ενισχύσει τους τομείς εκείνους της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν κοστίζουν 10 δις ευρώ. Είναι τεράστιο το ποσό. Υπερβαίνει το 5% του ΑΕΠ.

Οι αντοχές όμως των δημόσιων οικονομικών δεν είναι απεριόριστες. Αν η κρίση με την πανδημία αυτή συνεχιστεί για λίγες βδομάδες ακόμα, όπως είναι και το πιθανότερο,  τότε θα δοκιμαστούν σκληρά τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Και θα θέσουν έν αμφιβόλω την όποια προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Η κυβέρνηση ήδη προειδοποιεί όλους όσους ζητούν και νέα επιδόματα ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν. Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη οικονομική κατάσταση. Γιατί ακόμα κι αν ξεπεράσουμε την πανδημία μέσα στους προσεχείς μήνες, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε δυνάμεις για να ξανασταθούμε στα πόδια μας και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε σε ισχυρή ανάκαμψη την οικονομία και την αγορά. Διότι διαφορετικά θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο υποβάθμισης και στασιμότητας από τον οποίον η χώρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει για πολλά χρόνια στο μέλλον.

Τα λέω αυτά γιατί στις δικές μας γενιές, όσοι γεννηθήκαμε μετά το 1950, είχαμε την μεγάλη τύχη να μη γνωρίσουμε ποτέ πόλεμο στην Ελλάδα. Οι διηγήσεις των γονιών μας και των παππούδων μας από την κατοχή, τον πόλεμο, τον εμφύλιο, όλα αυτά που συγκλόνισαν την Ελλάδα στη δεκαετία του 40, ήτανε σαν μια μακρινή ιστορία που δεν μας αγγίζει ουσιαστικά. Μόνον θεωρητικά αντιλαμβάνεσαι συμφορές που δεν τις έχεις βιώσει. Αντίθετα, στην δική μας εποχή βιώσαμε μια πρωτοφανή 35ετια, πολιτικής ελευθερίας και οικονομικής ευημερίας, από το 1974-2009, που όμοια της δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ελληνικού κράτους. 

Κάθε γενιά όμως έχει και τη δική της μεγάλη δοκιμασία. Αυτή είναι η μοίρα των ανθρώπων διαχρονικά, όπως η ιστορία διδάσκει. Οι δικές μας γενιές γνώρισα την πρώτη μεγάλη δοκιμασία το 2010 με την χρεοκοπία. Τώρα ήρθε η νέα μεγάλη δοκιμασία, με την πανδημία κορονοϊού Covid-19. Για τα δεδομένα μας, αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Ένας πόλεμος διαφορετικός. Δεν έχουμε βομβαρδισμούς από αεροπλάνα. Δεν έχουμε ελεύθερους σκοπευτές έξω από τα παράθυρα μας. Αλλά έχουμε έναν εχθρό ανηλεή, αδίστακτο, χωρίς συναισθήματα, χωρίς τρόπο να τον αντιμετωπίσουμε  η να διαπραγματευθούμε μαζί του, παρά μόνο με το να τον απομονώσουμε από το να μολύνει τους άλλους συμπολίτες μας. Τελικά,  η καραντίνα στην οποίαν υποχρεούμαστε πλέον να βρεθούμε όλοι μας είναι η δική μας άμυνα, η δική μας εθνική αντίσταση,  σ’ αυτόν τον αόρατο αλλά πολύ καταστροφικό εχθρό, που μόνον ενωμένοι και αποφασισμένοι να θυσιάσουμε την βολή μας, θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε και να τον νικήσουμε. Όπως στο έπος του 40, οι Έλληνες ενωμένοι νίκησαν ένα πανίσχυρο εχθρό, αποφασισμένοι να κάνουμε ως κοινωνία τις μεγαλύτερες θυσίες για την πατρίδα, έτσι και τώρα ήρθε η ώρα να κάνουμε τις δικές μας θυσίες για να σώσουμε την πατρίδα μας από την πανδημία του Covid-19. Αυτός είναι ο δικός μας πόλεμος. Ας γίνει και το δικό μας έπος! Χωρίς γκρίνιες και μεμψιμοιρία. Όταν νικήσουμε θα έχουμε όλο τον χρόνο να τσακωθούμε μεταξύ μας, όπως συνηθίζουμε άλλωστε εμείς οι Έλληνες. Μέχρι τότε όμως ας αφήσουμε στην άκρη τις ιδεοληψίες, την συνωμοσιολογία, τις κομματικές μας ταυτότητες. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τώρα είναι η ώρα του αγώνα και της Νίκης! 

 

Facebook Comments