Ανώφελη θεωρεί την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτιμά ότι τα μηδενικά επιτόκια δεν θα βοηθήσουν τις ΜμΕ και προειδοποιεί ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν τροφοδοτήσει με υπερβολική ρευστότητα την αγορά.

Όπως διαμύνησε σήμερα από το Βερολίνο, τα μηδενικά επιτόκια δεν θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα και ότι η ΕΚΤ το γνωρίζει αυτό. «Τα προβλήματα των ΜμΕ επιχειρήσεων είναι απόρροια της κρίσης στην επιστοσύνη. Τα μηδενικά επιτόκια δεν πρόκειται να βοηθήσουν».

«Αυτό που λέω, το οποίο έχει πει και ο [πρόεδρος της ΕΚΤ] Μάριο Ντράγκι, είναι ότι η νομισματική πολιτική δεν αποτελεί τη λύση στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω χρηματοοικονομικών, οικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών».

Μετά τα πρόσφατα αδύναμα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης, έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες στην αγορά για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο, υποστηρίζει ότι έχει παρασχεθεί υπερβολική ρευστότητα παγκοσμίως μέσω των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών. «Τα επιτόκια βρίσκονται στο επίπεδο αυτό με στόχο τη βελτιστοποίηση του καταμερισμού των πόρων. Εάν τα επιτόκια γίνουν μηδενικά θα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά», είπε.

«Η υπερβολική ρευστότητα αποτελεί placebo και δεν λύνει τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.
 

Facebook Comments