Κατά το ήμισυ μειώθηκαν οι επενδύσεις στο χρυσό στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council).

Στη Δύση, οι επενδυτές προτίμησαν να επενδύσουν σε άλλα assets και όχι σε χρυσό. Παρόλο που υπήρχε μεγάλη ζήτηση στα κοσμήματα και στο χρυσό, η κάθετη πτώση των επενδύσεων (κυρίως στα ETF-s) προκάλεσε τη μείωση κατά 13% στη συνολική ζήτηση για χρυσό, στο χαμηλό τριετίας των 963 τόνων το τελευταίο τρίμηνο.

 

Στην Κίνα, η ζήτηση για νομίσματα, κοσμήματα και μπάρες χρυσού, έκανε ρεκόρ και άγγιξε τους 109,5 τόνους το πρώτο τρίμηνο, με αύξηση 22%, αλλά δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τη μείωση 195 τόνων στις επενδύσεις. Πιο ψηλά βρίσκεται η Ινδία, στην οποία η ζήτηση αυξάνεται κατά 52% στους 97 τόνους.

 

Παράλληλα, οι αγορές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν στους 20,1 τόνους κατά 43%, την ώρα που η ζήτηση από την Ευρώπη σημείωσε μείωση της τάξεως του 28% στους 47,5 τόνους.

Τέλος, σύμφωνα με το WGC, η αγορά μικρών επενδυτικών προϊόντων έκανε άνοδο στους 377,7 τόνους το πρώτο τρίμηνο κατά 10% συνολικά, και η αγορά κοσμημάτων αυξήθηκε κατά 12% στους 551 τόνους, με τον διευθυντή του WGC  MarcusGrubb, να δηλώνει πως αναμένει τα επίπεδα επενδύσεων να σταθεροποιηθούν στο σύνολο της χρήσης και πως το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον φυσικό χρυσό θα οδηγήσει σε πιο σταθερή ζήτηση φέτος.

Facebook Comments