Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, το απόγευμα της Παρασκευής, πήρε θέση διαψεύδοντας ότι τα ζώα συντροφιάς νοσούν από κορωνοϊό (covid-19) και κάλεσε τους κηδεμόνες των ζώων να μην τα εγκαταλείπουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παρουσία του ιού σε μία γάτα στο Βέλγιο και σε έναν σκύλο στον Χονγκ Κονγκ και σε μία μελέτη που είναι, επίσης, υπό δημοσίευση και έδειξε ότι οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με ήπια λοίμωξη ενώ οι σκύλοι, τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες δεν μπροούν να μολυνθούν. Όπως είπε, ακόμη και οι γάτες σε αυτή την πειραματική μελέτη δεν εμφάνισαν συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ικανή ποσότητα του ιού να μολύνει τον άνθρωπο.

Όπως τόνισε, οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία εκθέτει κανείς τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στη μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι ιατροί, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς.

Ο κ. Τσιόδρας δεν άφησε καμία δικαιολογία για όσους εγκαταλείπουν τα ζώα τους: «Δεν είναι λόγος να τα εγκαταλείπουν (τα ζώα συντροφιάς), όπως ακούγεται όλο και περισσότερο, όπως έγινε και στο εξωτερικό».

Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, δεν προκύπτει με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στη μετάδοση και τη διασπορά της νόσου σε ανθρώπους.

Facebook Comments