Σε αλλαγές των εκτιμήσεών της για τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών καθώς και για την πορεία της κερδοφορίας τους προχωρά η Goldman Sachs μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων δ τριμήνου. Όπως σημειώνει αναμένει καθυστερήσεις στη μείωση των NPEs και “πάγωμα” των τιτλοποιήσεων.

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, τα μηνύματα από τα αποτελέσματα του τριμήνου για το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών ήταν μικτά: Ενώ η ΕΤΕ είχε εκτιμήσει ισχυρά κέρδη από συναλλαγές στο πρώτο τρίμηνο, έβαλε επίσης στον “πάγο” τα σχέδια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (όπως ανέφερε το Bloomberg στις 31 Μαρτίου).

Η Goldman Sachs ενσωμάτωσε τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2019 και τις πρόσφατες τάσεις στις εκτιμήσεις της, ιδιαίτερα τις προσδοκίες για μια πιο αργή πορεία μείωσης των NPEs δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19.

Εκτιμά ότι η συμφωνία για το Cairo της Eurobank θα ολοκληρωθεί στο α’ εξάμηνο, αλλά αναμένεται πλέον ότι όλες οι άλλες σημαντικές συμφωνίες NPEs στον κλάδο θα καθυστερήσουν και θα μεταφερθούν το 2021.

Συνολικά, προβλέπει ότι συνολικά το 2020 και το 2021 θα είναι ζημιογόνα έτη για τον κλάδο, λόγω της ασθενέστερης δυναμικής στα προ προβλέψεων κέρδη και των πολύ μεγαλύτερων πιστωτικών απωλειών.

Αυτές οι επιπτώσεις εφαρμόστηκαν ήδη στις εκτιμήσεις της G.S για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών που καλύπτει, προβλέποντας “χτύπημα” της τάξης των 120 δισ. ευρώ στα κέρδη.

Έτσι, μετά τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, (1) μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου κατά ένα περαιτέρω 16% το 2023 (2) μετακυλά τις εκτιμήσεις της κατά ένα έτος και έως το 2024 και (3) αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες και με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2023-2024.

Η Goldman Sachs μειώνει σε μέσο όρο κατά 5% τις τιμές -στόχους, από -14% για την Εθνική Τράπεζα έως +4% για την Eurobank. Διατηρεί τη σύσταση “αγοράς” για την Alpha Bank λόγω ελκυστικής αποτίμησης σε σχέση με τις υπόλοιπες τρεις ελληνικές τράπεζες, ενώ διατηρεί ουδέτερη σύσταση για ΕΤΕ, Πειραιώς και Eurobank.

Για την Alpha Bank δίνει υψηλότερη τιμή-στόχο στα 1,37 ευρώ από 1,34 ευρώ πριν, για την Eurobank επίσης “ανεβάζει” την τιμή-στόχο στο 0,72 ευρώ από 0,69 ευρώ πριν, για την ΕΤΕ μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,91 ευρώ από 2,22 ευρώ πριν και για την Πειραιώς επίσης υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της και δίνει τιμή-στόχο τα  1,15 ευρώ από 1,31 ευρώ πριν.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments