Τον προσδιορισμό των κοινών κοινοτικών εργαλείων που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμψει, αμέσως μετά τη λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού, θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τρία θέματα με σημαντικότερο όλων τη σύσταση του προσωρινού ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης της οικονομίας, που είναι και το δυσκολότερο γιατί απαιτείται η επίδειξη αλληλεγγύης των πλουσιότερων χωρών μελών προς τα φτωχότερα.

Ειδικότερα, οι ηγέτες θα επικυρώσουν καταρχήν την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Εurogroup της 9ης Απριλίου σχετικά με το πρώτο πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που τίθενται στη διάθεση όλων των χωρών μελών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης και της διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Κομβικός ο ρόλος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Στη συνέχεια οι ηγέτες θα εξετάσουν τον οδικό χάρτη πορείας για την όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο άρση των μέτρων περιορισμού, που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας. Στόχος της κοινής αυτής δράσης είναι η αποφυγή διαταραχής στην ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς και στην ελεύθερη διακίνηση στο εσωτερικό της ΕΕ.

Στο κρίσιμο ζήτημα του ευρωπαϊκού προσωρινού ταμείου ανάκαμψης της οικονομίας, όλα δείχνουν ότι οι ηγέτες θα εγκρίνουν τη σύστασή του επί της αρχής, ενώ θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει μέσα στις επόμενες μέρες συγκεκριμένη πρόταση για την προικοδότηση του και τους όρους λειτουργίας. Η επικρατούσα τάση είναι το ταμείο να προικοδοτηθεί κατά κύριο λόγο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μέσω μόχλευσης, που θα γίνει στις αγορές από την ΕΕ.

Ωστόσο οι φτωχότερες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ζητούν ένα μέρος των χρηματοδοτήσεων να είναι επιχορηγήσεις, ενώ για το βασικό κορμό του ταμείου που θα είναι δάνεια, θέλουν να βρεθεί μια φόρμουλα, η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, δυσκολεύοντας την έξοδό τους στις αγορές στο μέλλον.

Η συζήτηση είναι δύσκολη, ωστόσο τις τελευταίες ώρες καταγράφονται ανοίγματα από τις χώρες του Βορρά, εξέλιξη που δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της συζήτησης στην σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών.

Facebook Comments