Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών ότι οι χώρες συμφώνησαν στην ανάγκη μιας δημοσιονομικής απάντησης ύψους 5% με 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Τόνισε ωστόσο ότι παραμένουν οι διαφορές για το αν οι πόροι αυτοί θα χρηματοδοτήσουν δάνεια ή δημοσιονομικές μεταφορές.

Όπως μεταδίδει το Politico, ο κ. Μακρόν κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία είναι υπέρ των δημοσιονομικών μεταφορών. «Αν η Ευρώπη χρεωθεί για να δώσει δάνεια σε άλλες χώρες δεν κάνει αυτό που είναι απαραίτητο διότι τα δάνεια αυτά θα προστεθούν στα χρέη που έχουν ήδη οι χώρες» τόνισε.

«Οι δημοσιονομικές ανισορροπίες που υπάρχουν ήδη στις πιο ευάλωτες χώρες που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τη κρίση σήμερα… η κατάσταση τους δεν θα επιλυθεί» πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη μας δεν έχει μέλλον αν δεν ξέρουμε πώς να παράσχουμε αυτή τη δημοσιονομική στήριξη. Η ενιαία αγορά είναι μια ολότητα, ένα μπλοκ. Και η ενιαία αγορά ευνοεί κάποιες περιοχές και χώρες που είναι οι πιο παραγωγικές στην Ευρώπη, διότι παράγουν αγαθά που μπορούν να πουλήσουν σε άλλες περιοχές. Αν εγκαταλείψουμε τις περιοχές αυτές, αν εγκαταλείψουμε ένα μέρος της Ευρώπης, θα καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρώπη» προειδοποίησε.

Facebook Comments