Από όλα όσα ειπώθηκαν χθες στη Βουλή, σε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που κράτησε εξήμισι ώρες, το πιο ενδιαφέρον ήταν το… ιατρικό κομμάτι.

Ακόμη κι αυτά που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ολοκληρωτισμού και Ορμπανισμού , όσο κι αν είναι ακραία και υπερβολικά δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ήταν αναμενόμενα. Η έκπληξη ήρθε από αλλού και συγκεκριμένα από την αμφισβήτηση εκ μέρους του κ. Τσίπρα των επιστημονικών δεδομένων βάσει των οποίων λαμβάνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Πρώτα απ’ όλα ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναγνωρίζει καν τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας στη μέχρι στιγμή επιτυχία της χώρας αφού θεωρεί όπως είπε ότι οι Έλληνες «μόνοι έμειναν σπίτι». Δεν το εισηγήθηκε, επομένως, κανένας Τσιόδρας και καμιά επιτροπή στον Μητσοτάκη, ούτε το αποφάσισε ο πρωθυπουργός. Απλώς, ένα πρωί ξυπνήσαμε μόνοι μας και είπαμε «θα μείνουμε σπίτι».

Δεύτερον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι στην Ελλάδα αποφασίστηκε – καθ’ υπόδειξη των επιστημόνων αυτή τη φορά – να εφαρμόσουμε την πολιτική της ανοσίας της αγέλης! Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε στη Βουλή: «Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία; Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε μία απόφαση που ενέχει ρίσκο και κινδύνους…Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Είναι στρατηγική για ανοσία της αγέλης; Ή μήπως σκέψη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία ο πληθυσμός;»

Τρίτονόλη αυτή την αυστηρά… επιστημονική προσέγγιση, τη βασίζει προφανώς στη βαθιά επιστημονική γνώση που κατέκτησε – προφανώς- την εποχή του κορωνοϊού. Διότι, δεν ομίλησε έτσι τυχαία, αλλά με βάση επιστημονικές πηγές: Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πρόταση της αντίστοιχης ιταλικής επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, στο άνοιγμα των σχολείων θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή. «Δε σας προβλημάτισε; Επίσης δεν σας προβληματίζουν τα πρώτα αποτελέσματα του ανοίγματος των σχολείων στη Γερμανία, μια χώρα που είναι μάλιστα δεύτερη στον κόσμο σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;».

Μία επιτροπή Ιταλών λοιμωξιολόγων είναι η μια πηγή (όπως μία πηγή ήταν και ο Γκαλμπρέιθ όταν τους έλεγε το 2015 να γυρίσουμε στο εθνικό νόμισμα και μετά ζήτησε συγγνώμη). Τα αποτελέσματα στη Γερμανία, δεν είναι καν πηγή γιατί δεν έχουν μετρηθεί ακόμη… Είναι σημαντικό στη ζωή και στην πολιτική να γνωρίζεις τι δε γνωρίζεις. «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα». Και είναι μεγάλο πρόβλημα να μιλάς με άνεση για αυτά που δεν γνωρίζεις. Είναι δύσκολο – πώς να τον κάνουμε; – να κάνεις το γιατρό απέναντι στον Τσιόδρα!

Η απάντηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας ήταν ως συνήθως ευγενική αλλά και ξεκάθαρη: «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία; Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είμαι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. Δε νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ».

Facebook Comments