Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τεσσάρων ελληνικών τραπεζών προχωρά η Fitch Ratings, επικαλούμενη την ανακεφαλαιοποίησή τους αλλά και το πιο σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, όπως αντικατοπτρίζεται και από την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο σε “B-“, από “CCC”, με “σταθερό” outlook.

Ειδκότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank σε “B-” από “CCC” προηγουμένως, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα IDRs σε “Β” από “C”. Παράλληλα, αναθεωρεί τις αξιολογήσεις στήριξης (Support Rating Floors) σε “No Floor” από “CCC”.

Το outlook των μακροπρόθεσμων IDRs είναι “σταθερό”, αντανακλώντας τη στενή συσχέτιση με αυτό του κράτους.

Στην έκθεσή της η Fitch προειδοποιεί ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών θα παραμείνουν υπό πίεση το 2013, καθώς η κερδοφορία και η ποιότητα παγίων θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Ωστόσο, εκτιμά πως οι κεφαλαιακές πιέσεις είναι πιθανό να αμβλυνθούν στη συνέχεια εκτός και αν αναζωπυρωθεί ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης και/ή βαθύτερης ύφεσης.

Facebook Comments