Οδεύουμε σε μια νέα πραγματικότητα. Μια ζωή μαζί με τον κορωνοϊό καθώς  παρά την άρση lockdown, σύμφωνα με τους επιστήμονες ο Covid-19 είναι εδώ και θα συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή μας.

Το επιχειρείν είναι αναγκασμένο να μάθει να επιβιώνει στα χρόνια του Covid -19. “Να επιβιώνει” αυτό είναι το στοίχημα παράλληλα με τη διατήρηση της ασφάλειας της δημόσιας υγείας. Οι αρνητικές συνέπειες που έχει επιφέρει στο επιχειρείν η πανδημία είναι γνωστές, τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι γνωστά σε όλους μας.

Πέρα όμως από τις αρνητικές επιπτώσεις ας δούμε και μια διαφορετική προσέγγιση για τις αλλαγές που έφερε κ θα φέρει στο επιχειρείν ο COVID-19 καθώς σε κάθε κρίση γεννιούνται κ ευκαιρίες!

Και επειδή οι μικρές εταιρείες πλήττονται σοβαρά, η ανάκαμψη τους θα πρέπει να αποτελεί και τον κύριο στόχο  : επιβίωση της Μικρομεσαίας επιχείρησης, “να διατηρήσουμε την καρδιά της ελληνικής οικονομίας υγιή”. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. “Eyes Wide Open” έτσι ώστε να αποκωδικοποιήσουμε τις νέες προκλήσεις του επιχειρείν που ανοίγονται μπροστά μας!

Όλοι οι κλάδοι της οικονομίας θα επηρεαστούν, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, νέοι κλάδοι θα “ανθίσουν” και η στροφή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι όλο κ πιο κοντά.

Τηλεργασία , τηλεκατάρτιση, Online–shopping, κ.α. ήρθαν στη ζωή μας κ θα μείνουν . Η κάθε επιχείρηση πρέπει να αξιολογήσει τις νέες τάσεις και να τις υιοθετήσει ανάλογα τη δραστηριότητα της , για παράδειγμα ένα εστιατόριο θα πρέπει να προετοιμαστεί για delivery αν μέχρι σήμερα δεν είχε. Επίσης προχωρούμε σε προσαρμογή , για παράδειγμα ένα καφέ -μεζεδοπωλείο μπορεί να κρατήσει μόνο το καφέ και takeaway. Δεν καθόμαστε  με σταυρωμένα τα χέρια γιατί κάποιοι άλλοι δεν κάθονται !!!
Επινοητικότητα “resourcefulness”, ανοίγουμε ορίζοντες, δημιουργούμε , δίνουμε λύσεις «εμείς για εμάς»,  για τις επιχειρήσεις  μας!

Πρέπει επομένως να προσαρμοστούμε και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Δεν είναι εύκολα αλλά με σωστή αξιοποίηση των εργαλείων  κ μέτρων στήριξης που διαθέτει ήδη και θα διαθέσει το κράτος προς την επιχειρηματικότητα  και ταυτόχρονα με  επανασχεδιασμό προϊόντων – υπηρεσιών θα καταφέρουμε να δούμε φως στο τούνελ του επιχειρείν .

Ελληνικές εταιρείες που δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα που έκαναν στροφή στην παραγωγή τους μας αποδεικνύουν πως είναι εφικτό να κάνεις την κρίση, ευκαιρία.  .

Επανακαθορισμός στόχων, λοιπόν, τώρα, γιατί η νέα αυτή κατάσταση δεν θα αφήσει κανέναν αλώβητο. Το μυστικό  είναι να μην παραμείνουμε αδρανείς. Πρέπει να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας, να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά ακόμα κ να προχωρήσουμε σε μετασχηματισμό  αλλάζοντας ακόμα κ αντικείμενο δραστηριότητας . Πολλές επιχειρήσεις το έχουν πράξει , γνωστή εταιρεία νυφικών , έχει προχωρήσει στην παραγωγή μασκών  κ ήδη σχεδιάζει τη δημιουργία άλλων προϊόντων.

Ψηφιακός μετασχηματισμός, μας κτύπησε την πόρτα επιτέλους,  και ναι είναι “κλειδί” επιβίωσης του επιχειρείν κ μας το απέδειξαν οι εμπορικές επιχειρήσεις που είχαν e-shop και  κατάφεραν να διατηρήσουν τους τζίρους σε ικανοποιητικά επίπεδα  κατά τη διάρκεια του Lockdown.

Σαφώς, η θεωρία απέχει από την πράξη, και η μικρομεσαία επιχείρηση που προέρχεται ήδη από μια δεκαετή οικονομική κρίση δοκιμάζεται ξανά και την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι με τα «φτερά κομμένα». Για να «πετάξει» θέλει έγκαιρη ενημέρωση και ορθή καθοδήγηση προς αποφυγή λανθασμένων κινήσεων  και βιαστικών αποφάσεων. Οι εξελίξεις είναι συνεχόμενες και ο βαρβαρισμός πληροφοριών δυστυχώς δεν είναι καλός σύμβουλος διαχείρισης των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η Μικρομεσαία Επιχείρηση. Η συνεργασία με τον λογιστή μας και τον σύμβουλο μας  κρίνεται απαραίτητη έτσι ώστε να λάβουμε αποφάσεις και να  προχωρήσουμε στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για την επιχείρηση μας.

Η μικρομεσαία επιχείρηση έχει αποδείξει ότι είναι ο «Οδυσσέας» της ελληνικής οικονομίας , που καταφέρνει να φθάσει στην «Ιθάκη» όσο δύσκολο και αν είναι το ταξίδι, όσες Σειρήνες και αν συναντήσει, με επιμονή και υπομονή.  Θα τα καταφέρει και πάλι, αρκεί να  λάβει το μήνυμα της αλλαγής στον επιχειρηματικό κόσμο που έφερε ο covid – 19 , να αξιοποιήσει ορθά τα μέτρα στήριξης του κράτους, να υιοθετήσει νέα εργαλεία και να πει ναι στις συνεργασίες. Σωστές προτεραιότητες  έτσι ώστε να βγούμε κερδισμένοι παρά τις θυσίες που θα υποστούμε. Σημασία έχει να τα καταφέρουμε και να φθάσουμε στην «Ιθάκη» μας με τις λιγότερες πληγές!

Facebook Comments