Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα το απόγευμα θα παρουσιάσει στο Ζάππειο, μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος, Τσακαλώτο, Παππά, Αχτσιόγλου, την αναλυτική πρόταση του κόμματος την μετά τον κορωνοϊο ημέρα σε οικονομία, εργασία και κοινωνική πολιτική.

Ο κ. Τσίπρας έχει τονίσει πολλές φορές ότι θα πρόκειται για μία πρόταση πλήρως κοστολογημένη, η οποία θα ανεβάζει το ύψος της παρέμβασης στα 26 δις ευρώ και θα επηρεάζει πάνω από 2.000.000 ελληνικά νοικοκυριά, αυτά που κυρίως πλήττονται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας.

Ψηλά στην ατζέντα του προγράμματος, τουλάχιστον όσον αφορά την κοινωνική πολιτική, θα είναι το βασικό εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για ιδέα η μητρότητα της οποίας ανήκει κατά κύριο λόγο στη Θεανώ Φωτίου, αρχιτέκτονα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα 4,5 χρόνια που αυτή παρέμεινε στην εξουσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνει στοιχεία από αντίστοιχη πρόταση που παρουσίασαν πρόσφατα στην Ισπανία η κυβέρνηση συνεργασίας του PSOE με τους Podemos υπό τον Πέδρο Σάντσεθ και αναμένεται να έχει ως βάση της ένα σταθερό ποσό το οποίο θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας αλλά και άλλους παράγοντες.

Σύμφωνα πάντα με τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό το μέτρο θα πρέπει να έχει έκτακτο χαρακτήρα και εν συνεχεία να αντικατασταθεί από πιο μόνιμες πολιτικές όταν αποκατασταθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Κατά τα άλλα το «Μένουμε Όρθιοι 2» θα έχει επίσης προτάσεις για την εργασία μεταξύ των οποίων και η αναπλήρωση του 100% του μισθού των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επιδημία αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.

Σημειώνεται δε ότι το «Μένουμε Όρθιοι 2» θα είναι η ραχοκοκαλιά του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφύγει στη λύση των πρόωρων εκλογών.

 

Facebook Comments